Cele mai importante premii pentru artă și arhitectură în anul 2023
Cele mai importante premiile pentru artă și arhitectură au fost acordate anul acesta unor nume consacrate în cultura mondială, dar și unor artiști tineri, experimentali.
Pritzker Prize
Britanicul David Alan Chipperfield, unul dintre arhitecții favoriți ai lumii artei, cu o carieră de patru decenii și mai mult de o sută de clădiri proiectate, a câștigat premiul Pritzker 2023, cea mai importantă distincție în domeniu.
David Chipperfield (n. 1953), cunoscut pentru structurile sale contextuale care sunt integrate mediului înconjurător, a absolvit Kingston School of Art în 1976 și, în 1980, Architectural Association School of Architecture din Londra, unde a învățat să devină un critic, regândind potențialul fiecărui element pentru a extinde fiecare proiect dincolo de sarcina în sine.
Arhitect civic, planificator urban și activist, el și-a înființat firma de arhitectură omonimă la Londra în 1985. Chipperfield a evitat întotdeauna o semnătură stilistică evidentă. Fapt recunoscut și de juriul premiului Pritzker, care a lăudat „angajamentul său față de o arhitectură cu o prezență civică discretă, dar transformatoare”.
Proiectele arhitectului, de la muzee și sedii corporative până la reședințe mai mici și spații istorice, acoperă întreaga lume.
Ramsay Art Prize
Ramsay Art Prize, cea mai importantă distincție acordată unui artist tânăr în Australia, a fost câștigată anul acesta de Ida Sophia, pentru lucrarea video „Witness”.
Pentru premiul în valoare de 100.000 de dolari acordat artiștilor cu vârste sub 40 de ani, Ida Sophia, artistă din Australia de Sud, s-a impus în fața altor 26 de artiști selectați din mai mult de 300 de înscrieri.
Aflat la cea de-a patra ediție, premiul acordat la fiecare doi ani este deschis artiștilor din Australia care lucrează în orice mediu.
Bienala de Arhitectură de la Veneția
Pavilionul Braziliei a fost desemnat laureat al prestigiosului trofeu Leul de Aur pentru cea mai bună participare națională la cea de-a 18-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția, care s-a încheiat la 26 noiembrie.
Expoziția premiată, „Terra”, a fost curatoriată de arhitecții Gabriela de Matos și Paulo Tavares. Juriul a caracterizat-o drept „o expoziție de cercetare și o intervenție arhitecturală care centrează filozofiile și imaginarul populației indigene și de culoare spre moduri de reparare”.
O mențiune specială a fost acordată Pavilionului Regatului Unit, pentru expoziția „Dancing Before the Moon”, curatoriată de Jayden Ali, Joseph Henry, Meneesha Kellay și Sumitra Upham.
DAAR (Decolonizing Architecture Art Residency), care este condus de arhitecții Alessandro Petti și Sandi Hilal, a câștigat Leul de Aur pentru cel mai bun participant. Firma cu sediul în Beit Sahour a prezentat o fațadă de clădire deconstruită, menită să investigheze „subversiunea arhitecturii coloniale fasciste și moștenirea sa modernistă”.
În plus, Demas Nwoko, artist, designer și arhitect de origine nigeriană, a primit Leul de Aur pentru întreaga carieră la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură. Recunoașterea a fost recomandată de Lesley Lokko, curator al Bienalei de Arhitectură 2023, și aprobată de Consiliul de Administrație al La Biennale di Venezia.
Prix Marcel Duchamp
Artistul palestiniano-suedez Tarik Kiswanson a fost desemnat, în luna octombrie, câștigătorul Prix Marcel Duchamp pe 2023. Laureatul celei mai importante distincție pentru artă contemporană în Franța a primit 35.000 de euro și o rezidență la Villa Albertine, organizație franceză din New York.
Tarik Kiswanson oscilează între sculptură, scriere, performance și video și abordează noțiunile de dezrădăcinare, regenerare și reînnoire. Este născut în 1986, la Halmstad (Suedia), din părinți palestinieni aflați în exil, și este reprezentat de galeria carlier | gebauer din Berlin.
Turner Prize
Jesse Darling a fost ales, în decembrie, câștigătorul Turner Prize pe 2023, cea mai importantă distincție acordată pentru artă contemporană în Regatul Unit.
Artistul născut la Oxford a câștigat premiul de 25.000 de lire sterline pentru sculpturile realizate din obiecte obișnuite care transmit „realitatea dezordonată a vieții” și tulbură ”noțiunile de muncă, clasă, spirit britanic și putere”.
Pentru premiul din acest an au mai fost nominalizați Ghislaine Leung, Rory Pilgrim și Barbara Walker.