Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cele mai mici portrete cunoscute ale lui Rembrandt sunt expuse la Amsterdam
rembrandt portrete, christie's

Cele mai mici portrete cunoscute ale lui Rembrandt sunt expuse la Amsterdam

Două mici portrete pictate de Rembrandt care au stat ascunse timp de 200 de ani într-o colecție privată și care au fost vândute recent la licitație pentru mai mult de 13 milioane de euro sunt expuse, începând din 13 decembrie, la Rijksmuseum din Amsterdam.

Portretele ovale, care măsoară 20 cm înălțime și 16,5 cm lățime, îl înfățișează pe instalatorul Jan Willemsz van der Pluym și pe soția lui, Jaapgen Carels.

Cuplul, pictat într-un stil neobișnuit de intim pentru artist, era prieten de familie al lui Rembrandt din orașul său natal Leiden.

Achiziţionate la o licitaţie Christie’s

Aceste tablouri sunt cele mai mici portrete cunoscute pictate de maestrul olandez din secolul al XVII-lea, mai faimos pentru lucrările sale mult mai mari comandate de familii bogate.

Tablourile au fost achiziționate de familia Holterman, la o licitație organizată de Christie’s în luna iulie, pentru mai mult de 13 milioane de euro și au fost predate Rijksmuseum.

„Rijksmuseum deţine cea mai mare și mai reprezentativă colecție de tablouri de Rembrandt din lume”, a declarat proprietarul Henry Holterman într-un comunicat. „Cred că aceste lucrări aparțin muzeului”, a adăugat el.

Echipa științifică a muzeului a examinat operele timp de aproximativ doi ani înainte de a ajunge la concluzia că acestea sunt într-adevăr ale artistului.

Portretele prezintă un stil similar cu alte lucrări pictate de Rembrandt în acea perioadă, „în special în ceea ce privește construcția trăsăturilor faciale și pensulația”, a precizat muzeul.

Credit foto: Christie’s