Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Celula de Artă duce instalația artistică „War on War” la Buzău International Arts Festival
stop the war expoziție bucurești 10

Celula de Artă duce instalația artistică „War on War” la Buzău International Arts Festival

Proiectul „War on War” semnat Celula de Artă, cu sculpturi și instalații de artă prin care opt artiști români continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a emoționa, a motiva și a îndemna la acțiune, ajunge în septembrie la Buzău.

„War on War” face parte din secțiunea Focus Ucraina la cea de-a doua ediție a Buzău International Arts Festival, iar vernisajul va avea loc pe 3 septembrie, de la ora 18:00.

Expoziția vine în continuarea showcase-ului caritabil „Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului / Bombs and Humans. United Artists against War”, realizat de curatorii Raluca Ilaria Demetrescu și Daniel Loagăr, care s-a desfășurat între 12 martie și 2 aprilie în București și care a reunit peste 75 de artiști din cele două țări, care au prezentat picturi, instalații, sculpturi, colaje și articole vestimentare imprimate cu mesaje antirăzboi.

Pe 29 aprilie, opt artiști români, în colaborare cu artiști ucraineni, au expus proiectul „Stop the war (in Ukraine)” în Piața Regelui Mihai din Capitală, chiar în fața Ambasadei Rusiei. Participanții din România au fost Daniel Loagăr, Alex Manea, Misha Diaconu, Mihai Rusen, Denis Nanciu, Sergiu Chihaia, Ion Alexandru, Cristian Seușan, cărora li s-a alăturat ulterior Alexandra Ungureanu.

Expozanții au mai numit proiectul „Operațiunea artistică specială”, făcând aluzie la „Operațiunea militară specială”, eufemismul lui Vladimir Putin pentru bombardarea Ucrainei. Expoziția a întrunit printuri după lucrări ale artiștilor ucraineni, sculpturi și instalații înfățișând, printre altele, râuri de sânge, încălțăminte împrăștiată aleatoriu, corpuri și jucării incendiate, plus o cutie poștală pentru mesaje către președintele rus. La fel ca în cazul „Bombe și oameni”, misiunea „Stop the war (in Ukraine)” a fost să trezească empatie, indignare, dar mai ales instinctul de a ajuta în moduri cât se poate de cuantificabile.

Nouă artiști în „War on War”

„Gesturile de solidaritate nu ne înnobilează, ci ne salvează; orice ajutor oferit vecinilor noștri este o investiție în propria noastră securitate. Suntem puși în fața narcisismului malign al unui individ dispus, conform propriilor declarații, să provoace un dezastru nuclear dacă i se stă în cale – cu alte cuvinte, să sacrifice viețile propriilor copii pentru a-și răzbuna orgoliul rănit. Oricât am prefera să ne punem căștile în urechi, nu ne permitem luxul de a lua distanța, cu atât mai puțin dacă luăm în calcul proximitatea pericolului. În acest spirit și în speranța că limbajul artei pătrunde la fel de adânc precum cel al gloanțelor, artiștii din cadrul proiectului «Stop the war (in Ukraine)» își reînnoiesc angajamentul față de Ucraina, urmând să îl prezinte, sub un nou nume, «War on War», și primul popas este la Buzău International Arts Festival”, spun organizatorii.

Artiștii care expun sunt Daniel Loagăr, Alex Manea, Misha Diaconu, Mihai Rusen, Denis Nanciu, Sergiu Chihaia, Ion Alexandru, Cristian Seușan și Alexandra Ungureanu.

Accesul este liber și instalația va putea fi vizitată până pe 20 septembrie, în curtea Muzeului Județean Buzău.