Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Centre for British Photography, inaugurat la Londra
bill brandt, david hockney (1980). courtesy of the centre for british photography, london

Centre for British Photography, inaugurat la Londra

Centre for British Photography, primul spațiu dedicat în întregime artiștilor britanici care lucrează în domeniul fotografiei, va fi inaugurat pe 26 ianuarie, la Londra.

Cu trei niveluri de spații expoziționale, lansarea centrului va însemna și debutul mai multor expoziții.

În principal, spațiul de 2.400 de metri pătrați de pe Jermyn Street va găzdui Colecția Hyman, colecția privată a lui Claire și James Hyman, considerată una dintre cele mai importante arhive de fotografie britanică din lume. Ea e alcătuită din mai mult de 3.000 de lucrări semnificative realizate de peste 100 de artiști – cum ar fi Bill Brandt, Cecil Beaton și Martin Parr – începând cu anul 1900. Până în prezent, aceasta a fost disponibilă doar pentru vizionare online.

Fotografia britanică, în ansamblu

Centrul va oferi o imagine de ansamblu asupra fotografiei britanice și, mai ales, va prezenta peisajul divers al fotografiei britanice așa cum există astăzi.

Directorul și fondator al centrului este James Hyman. El a spus că noul centru este „angajat să prezinte o viziune diversă asupra practicii fotografice din Marea Britanie”, lucru reflectat de programul de deschidere, potrivit artnet.com.

Una dintre cele mai importante expoziții de deschidere își ia numele de la publicația fundamentală a lui Bill Brandt din 1935, „The English at Home”, prezentând peste 150 de lucrări care explorează locul central al casei în fotografia britanică din secolul XX.

În „contrast puternic” cu aceasta se află expoziția colectivă „Headstrong”. Curatoriată de Fast Forward, grup de cercetare menit să promoveze femeile și persoanele non-binare din domeniul fotografiei din întreaga lume, expoziția se va concentra pe autoportrete recente realizate de femei care lucrează în domeniul fotografiei.

Vor fi prezentate și trei expoziții personale ale lui Heather Agyepong, Jo Spence și Natasha Caruana. „Fiecare expoziție este diferită, dar, punând acești artiști împreună – fiecare dintre ei folosește teatrul și performance-ul – se pot face conexiuni”, a mai declarat Hyman pentru Artnet News.

Noul centru se adresează tuturor celor interesați de fotografie – amatori sau profesioniști. Va putea fi vizitat gratuit pe tot parcursul anului și va prezenta expoziții solo, expoziții realizate de curatori și organizații independente, precum și diverse evenimente.

Foto: Bill Brandt, „David Hockney” (1980) (c) Centre for British Photography