Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cineastul Joel Coen, editor și curator pentru reputatul Lee Friedlander
lee friedlander, “california,” 1970

Cineastul Joel Coen, editor și curator pentru reputatul Lee Friedlander

Cineastul Joel Coen, cunoscut pentru filme ca „Barton Fink”, „Fargo” și „No Country for Old Men” și recompensat cu patru trofee Oscar, a alcătuit o carte cu fotografii ale reputatului Lee Friedlander și a curatoriat o expoziție care o însoțește: la Luhring Augustine din New York și la Fraenkel Gallery din San Francisco.

Cei doi artiști au ajuns să se cunoască și au un dialog fructuos. Friedlander a declarat pentru New York Times: „El spune tot felul de lucruri frumoase pe care eu nu le recunosc. Împărțite, descompuse. Evident, fotografiile mele sunt în acest fel, dar nu m-am gândit «Vreau să fac o fotografie care se descompune». Dacă ai făcut același lucru timp de 60 de ani, nu te gândești prea mult la motive”.

lee friedlander, new york city, 1969

Lee Friedlander, New York City, 1969

„Lee Friedlander Framed by Joel Coen” e deschisă – simultan – la New York și San Francisco, până pe 24 iunie.

Mai degrabă decât să se concentreze pe un singur subiect sau perioadă, selecția lui Joel Coen (n. 1954) se concentrează pe abordarea singulară a lui Lee Friedlander (n. 1934) în ceea ce privește compoziția. Prin intermediul celor aproximativ 45 de imagini din expoziție, Coen analizează întreaga carieră de peste 60 de ani a lui Friedlander, aducând în ecuație multe imagini mai puțin cunoscute.

Expoziția este însoțită de cartea pentru care prefața este semnată de Joel Coen, iar postfața de actrița Frances McDormand, soția regizorului.

Fotografie principală: Lee Friedlander, „California”, 1970