Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Colecție digitală de artă, poezie și carte, instalată permanent pe Lună

Colecție digitală de artă, poezie și carte, instalată permanent pe Lună

O arhivă multimedia de artă va ajunge în spațiu ca parte a unei instalații permanente pe o serie de rachete fără pilot care vor aseleniza și vor rămâne pe Lună, relatează New York Times.

Lunar Codex este o colecție digitizată de artă contemporană, poezie, reviste, muzică, filme, podcast-uri și cărți. Aceasta conține lucrările a 30.000 de artiști, scriitori, muzicieni și cineaști din 157 de țări. Fizicianul și autorul canadian semidecedat Samuel Peralta a inițiat acest proiect.

În calitate de președinte executiv al companiei de media și tehnologie Incandence cu sediul în Toronto, Peralta a contactat creatori pentru a achiziționa operele și autorizațiile de arhivare în vederea includerii gratuite în Codex. Au fost incluse și lucrări trimise de artiști individuali, cu mențiunea că lucrările lor trebuie să fi fost incluse într-o expoziție, catalog sau antologie.

Lunar Codex, proiect unic

Împărțit în patru capsule temporale, Lunar Codex conține material copiat pe carduri de memorie digitală. Dispozitivul ușor de stocare a mediilor analogice poate avea o capacitate de 150.000 de pagini microscopice gravate cu laser de text sau fotografii pe o foaie de 8 1/2 pe 11 inci.

„Acesta este cel mai mare și mai cuprinzător proiect de lansare a unor opere culturale în spațiu”, a declarat Peralta pentru NYT. „Nu există nimic asemănător nicăieri”.

Proiectul amintește, totuși, de Golden Record al NASA, o capsulă a timpului conținând imagini audio și vizuale pe un disc metalic, care a fost lansată în spațiu cu sondele Voyager în 1977.

Printre alte astfel de inițiative se numără „Muzeul Lunii”, o mică plăcuță de ceramică cu desene pe linii ale artiștilor Forrest Myers, Andy Warhol, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, David Novros și John Chamberlain. Prima operă de artă care a călătorit pe Lună a fost atașată la nava spațială Apollo 12 în 1969. Mai târziu, în 1971, o sculptură din aluminiu realizată de artistul belgian Paul van Hoeydonck a fost lăsată ca parte a misiunii Apollo 15.

Mai recent, artiști contemporani precum Jeff Koons, Sacha Jafri și Xu Bing au încercat să-și trimită operele în spațiu – unii cu mai mult succes decât alții.

Lucrări realizate de femei, în Codex

Lunar Codex conține, spre deosebire de misiunile Apollo, lucrări realizate de femei.

Printre punctele de atracție ale proiectului se numără linogravuri ale artistei ucrainene Olesya Dzhurayeva, care a plecat din Kiev în aprilie 2022; pictura „New American Gothic” (2020) a câștigătoarei Premiului Bennett 2021, Ayana Ross; serigrafia „New Moon” (1980) a lui Alex Colville; și arhivele de la „The Poet and the Poem”, o emisiune radiofonică/ podcast de poezie care include episoade cu Rita Dove, Louise Glück și alți poeți laureați americani.

Un codex a orbitat luna anul trecut, în cadrul misiunii Orion a NASA. În această toamnă, alte capsule sunt programate să fie trimise prin programul Commercial Lunar Payload Services al NASA.

Pe de altă parte, o lucrare sub formă de hologramă a artistului Eduardo Kac – care a așteptat mai bine de trei decenii să își finalizeze opera de artă „Ágora” (1986 – 2023), proiectată cu gândul la spațiul cosmic – va fi lansată pe o rachetă, împreună cu rămășițele incinerate ale creatorului Star Trek, Gene Roddenberry, și cu ADN-ul președinților George Washington, JFK și Dwight D. Eisenhower.