Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Colecții eclectice și culoare modelată în reprezentări abstracte, la Celula de Artă
acumulare. colecție 2, daniel loagăr, celula de artă

Colecții eclectice și culoare modelată în reprezentări abstracte, la Celula de Artă

Galeria neconvențională Celula de Artă propune în luna ianuarie trei expoziții în spațiile sale: până pe 9 ianuarie poate fi admirată lucrarea „Ambedo” a tinerei artiste Ioana Drăgușin în spațiul-acvariu din Bulevardul Carol, nr. 53; același spațiu va găzdui o nouă expoziție colectivă, „acumulare. colecție 2”, curatoriată de Daniel Loagăr, până pe 30 ianuarie, iar la depozitul de artă ArtSafe (Platforma UAP, Combinatul Fondului Plastic Str. Băiculești 29, sector 1) va putea fi vizitată între 12 și 27 ianuarie expoziția „Reflexia Luminii” a lui Bogdan-George Negulescu, curatoriată de Iselin Huluba.

Termenul „ambedo” a apărut pentru prima oară în Dicționarul Durerilor Obscure, elaborat în jurul anului 2006, o colecție de cuvinte inventate de John Koenig al căror scop este de a numi emoții complexe care, până atunci, nu aveau o formă lingvistică. În mod similar, inițial, lucrarea a fost conturată ca un efort de a articula modul în care se manifestă un sentiment pentru care nu a fost găsit, la momentul respectiv, termen.

„acumulare. colecție 2”

Despre „acumulare. colecție 2”, a doua serie curatoriată de Daniel Loagăr la Celula de Artă, artistul spune: „Sunt un colecționar. Sau, mai pe englezește, un hoarder. Microbul mi l-a transmis bunicul meu: când aveam 8 ani, mi-a făcut cadou colecția lui de timbre interbelice. Nu se poate spune că au încăput pe mâini bune, pentru că le-am lipit cu aracet pe un caiet. Mai târziu, mi-am adunat, strâns propriile colecții. De timbre, de reviste Anticipatia și Jurnal SF, de cărți, camere foto pe film sau albume de artă. În ultimii ani, o altă colecție a crescut organic în jurul meu – o colecție de artă compusă din lucrări dăruite de prietenii mei artiști. Dar, spre deosebire de cele de până acum, aceasta spune mai multe despre cum mă văd ceilalți decât despre felul cum mă percep eu. Astfel, nu am avut nicio influență, nu am putut controla direcția. Această colecție a crescut în cel mai pur spirit dadaist si va arăta, probabil, eclectic. Dar asta nu înseamnă că nu este a mea și că nu mă reprezintă”.

Artiștii ale căror lucrări pot fi văzute la Celula de Artă între 9 și 30 ianuarie sunt: Aurelia Chiru, Alexandru Călin Mihalache, Alexandru Răduță, Beaver, Bogdan Negulescu, Iuliana-Cristina Ioniță, Louis Kareem Jamal, Maria Buciu, Medeea Stănescu și Norica Ioana Popescu.

„Reflexia Luminii”

Expoziția lui Bogdan-George Negulescu este prima colaborare Celula de Artă cu ArtSafe și va putea fi vizitată între 12 și 27 ianuarie.

„Totul este frecvență. Atunci când toate frecvențele luminii sunt absorbite de o suprafață, percepem negrul, iar cand acestea sunt reflectate rezultă albul. În completarea non-culorilor, întreg spectrul cromatic se dispersează prin metode de reprezentare artistică, în dimensionalități ce concentrează atenția către o singură culoare. De la micro la macro, de la invizibil la vizibil, conceptul artistic abordat face posibilă o experiență de înțelegere a culorilor”, spune artistul.

El explică: „Fiind inginer, ca primă specializare, am căutat să exprim, prin mijlocirea artei, o realitate demonstrată științific, și anume că totul este energie și mișcare. Pornind de la o disciplină exactă, modelez culoarea prin reprezentări abstracte. Am început prin a fi convins că nimic nu e real dacă nu poate fi văzut și măsurat; în timp, mi-am descoperit pasiunea pentru artă, iar acest parcurs m-a condus către o viziune mai incluzivă și holistică asupra realității. Infinitul capătă limite doar în mintea umană; o dată definit, marcat, conceptualizat, el devine finit. Acestea fiind spuse, concluzia la care am ajuns este că limita suntem noi”.