Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Colecționarul spaniol care a vândut caselor de licitații falsuri Chillida și Munch, condamnat
whaam! 1963 by roy lichtenstein 1923 1997

Colecționarul spaniol care a vândut caselor de licitații falsuri Chillida și Munch, condamnat

Colecționarul spaniol care a vândut sau a încercat să vândă caselor de licitații falsuri Munch, Lichtenstein, Chillida și Guerrero a fost condamnat de un tribunal din Madrid la 4 ani de închisoare.

Guillermo Chamorro, în vârstă de 67 de ani, a fost acuzat de furt de proprietate intelectuală și fraudă în legătură cu falsificarea a 15 opere de artă, potrivit ziarului spaniol El País.

Colecționar respectat cândva și artist ocazional, Chamorro este acum legat de zeci de falsuri care datează de mai mulți ani.

El a încercat să vândă 15 astfel de lucrări contrafăcute prin intermediul casei de licitații Setdart din Spania. Printre piesele false se numărau litografii despre care se spunea că ar fi fost realizate de Edvard Munch și Saul Steinberg, dar și o replică a dipticului „Whaam!”, de Roy Lichtenstein (originalul aflându-se la Tate Modern). În mod ciudat, a încercat de asemenea să vândă o piesă autentică prin intermediul casei de licitații, un David Hockney.

Judecătorii l-au condamnat la patru ani de închisoare pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală și pentru fraudă. De asemenea, este obligat să despăgubească cumpărătorii operelor contrafăcute și să plătească despăgubiri de 48.000 de euro moștenitorilor lui José Guerrero și de 39.700 de euro societății care administrează proprietatea Chillida.