Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Colective și indivizi din Banat și din diverse țări, într-o expoziție de fotografie la HEI
roman franc vânători și lamborghini, jasenice, 2021

Colective și indivizi din Banat și din diverse țări, într-o expoziție de fotografie la HEI

Expoziția „Collectives” a fotografului Roman Franc va fi deschisă la HEI – House of European Institutes din Timișoara pe 12 octombrie, la ora 19:00.

Fotograful expune imagini cu grupuri realizate în diverse țări începând cu anul 2015, dar și portrete inedite surprinse în comunități din șase sate cehe din Banat.

Rezultat al unei colaborări între artist și subiecții săi, fotografiile funcționează deopotrivă ca reprezentare, ca autoreprezentare și ca un document al diversității culturale a Banatului și, prin extensie, a întregii Românii.

Autorul, născut în 1983, și-a început activitatea ca fotograf la sfârșitul secolului trecut. „Roman Franc fotografiază grupuri mai mici sau mai mari de oameni legați în feluri diverse și convinși să vină în fața obiectivului aparatului foto de motive la fel de diverse. Seriile de fotografii de grup ale compatrioților din Banatul românesc sunt unice în opera autorului prin faptul că aduc la viață frânturi din memoria noastră culturală și istorică pe care nu le privim în mod obișnuit. După căderea comunismului, noi, cehii, am început să călătorim în Banat și să studiem comunitățile locale cu obsesia unor etnografi, văzându-le ca pe o relicvă aparte a trecutului. Am depășit de mult acea fază, iar fotografiile lui Roman Franc arată că astăzi încercăm, din contră, să ne dăm seama cum putem funcționa  ca două jumătăți ale unui singur întreg, condiționate de un trecut comun”, spune curatorul Jiří Pátek.

Despre Roman Franc

Roman Franc s-a născut în 1983, la Brno, actuala Cehie. A studiat la Universitatea Masaryk din Brno, unde a obținut un masterat în educație (2008), urmat de un altul în fotografie (2015) la Institutul de Fotografie de Artă, Universitatea Sileziană, Opava (Cehia). Tot aici și-a continuat studiile în vederea obținerii unui doctorat. A expus în Statele Unite, în Regatul Unit și a lucrat la proiecte cu biroul președintelui ceh Václav Havel. Organizează și predă cursuri și ateliere de fotografie atât pentru instituții publice, cât și private, fiind inspirat de experiențele și mediile din care provin personajele sale. Lucrările lui se regăsesc în colecțiile Muzeului de Arte Frumoase din Houston, ale Muzeului de Artă Zillman, ale Muzeului de Artă Modernă din Rio de Janeiro și ale Bibliotecii Congresului.

Accesul la evenimentele publice HEI – House of European Institutes este gratuit și deschis tuturor.