Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Concursul Internațional „Gheorghe Petrașcu” la a doua ediție – Premii în valoare de 10.000 lei
natură statică cu mere și ulcior gheorghe petrașcu, artmark

Concursul Internațional „Gheorghe Petrașcu” la a doua ediție – Premii în valoare de 10.000 lei

Concursul Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” este organizat anul acesta de Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” și Asociatia Pro Valores începând cu 15 septembrie.

A doua ediție a competiției dedicată memoriei primului mare pictor român devenit academician are ca obiectiv descoperirea de noi talente.

Concursul se va desfășura exclusiv online, iar participanții, împărțiți pe două categorii de vârstă, vor putea trimite fotografiile lucrărilor (pictură, grafică, tehnici mixte) și documentele necesare înscrierii în perioada 15 septembrie – 15 noiembrie 2023, pe adresa                 concursulgheorghepetrascu@gmail.com. Au fost stabilite trei perioade de înscriere (15 septembrie – 15octombrie, 16 – 31 octombrie si 1 -15 noiembrie 2023). Amănunte despre conditiile de participare la acest concurs și regulamentul sunt disponibile pe asociatiaprovalores.ro.

Concurenții vor putea trimite lucrări pe teme în care a excelat maestrul: natură statică, peisaj, nud, flori și portret.

Creațiile premiate în urma deciziei unui juriul condus de pictorul Gheorghe Dican, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, vor intra în colecția Muzeului „Teodor Cincu” din Tecuci și vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții permanente. Trofeul Concursului „Gheorghe Petrașcu” va fi realizat de unul dintre cei mai valoroși ceramiști români, artistul George Dragomir. Premiile au o valoare totală de peste 10.000 lei.

Gheorghe Petrașcu s-a născut pe 1 decembrie 1872, la Tecuci. A devenit, în anul 1936, primul membru al Academiei Române provenit din rândul artiștilor plastici. Absolvent al Şcolii de BelleArte din Bucureşti, şi-a continuat studiile la Academia Julian din Paris. După o primă expoziţie personală la Ateneul Român, a participat la expoziţiile saloanelor oficiale româneşti de la Barcelona, Paris, Veneţia, Zürich, impresionând prin cromatică și prin forţa expresivităţii din peisaje şi scene de interior.

Imagine: „Natură statică cu mere și ulcior”, de Gheorghe Petrașcu (c) Artmark