Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Concursul „Martha Bibescu” 2023 – Record de participare/ Câștigătorii
ana maria cosma, apus sângeriu

Concursul „Martha Bibescu” 2023 – Record de participare/ Câștigătorii

Câștigătorii celei de-a patra ediții a Concursului internațional de artă plastică „Martha Bibescu” sunt Ana Maria Cosma și István Tusai.

Ediția concursului, organizată de Asociatia Pro Valores și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, a înregistrat un record de participare – 108 concurenți cu vârste cuprinse între 11 și 91 de ani, din Italia, Belgia, Israel, Republica Moldova și România.

Un juriu alcătuit din pictorul Gheorghe Dican, pictorul Marius Barbone – ambii vicepreședinți al Uniunii Artiștilor Plastici din România – și pictorul Mircea Corcodel – vicepreședinte al Asociației Pictorilor Acuareliști – a desemnat câștigătorii la cele două categorii de vârstă.

Ana Maria Cosma, autoarea lucrării „Apus sângeriu”, are 16 ani, este elevă a Colegiului de Arta „Carmen Sylva” din Ploiești, este discipolă a pictoriței Camelia Profirescu, iar până în prezent a mai obținut premii la concursuri naționale și internaționale.

István Tusai, semnatarul lucrării „Dragă bunică” – are 32 de ani, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca și s-a perfecționat în cadrul Academiei de artă din Florența.

istvan tusai draga bunica

István Tusai – Dragă bunică

La acestă competiție au mai atras atenția juriului: Neculai Robert Constantin – 12 ani, din București, Andreea Susarenco (Republica Moldova) – 18 ani, Gabriel Smarandache – 20 de ani, din satul Soreni (jud. Dolj) și Cosmin Caraman – 22 de ani, din Galați, care au obținut Premiul II.

Premiul III au primit: Anastasia Craevscaia (Republica Moldova) – 14 ani,  Alexandra Terțea – 16 ani, din Plopeni,  Cristiana Tărbuc – 24 de ani, din Galați și Lia Ungureanu (Republica Moldova) – 19 ani.

Au mai fost acordate patru mențiuni: Chiara Bracci –16 ani, din Satu Mare, Xenia Bohan (Republica Moldova) – 14 ani, Daniela Costin (Republica Moldova) – 19 ani și Nadia Negru – 44 de ani, din București, iar Eduard Andrei Simion – 27 ani, din București, a primit Premiul Special al Juriului.

Lucrările artiștilor premiați vor fi expuse în casa prințesei Martha Bibescu, la Palatul Mogoșoaia. Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției vor avea loc la Festivalul Mogoșoaia ClasicFest – Culturile lumii, pe 27 mai, la ora 13:00.