Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Controversatele sculpturi din Partenon fac parte dintr-un tur special la British Museum
british museum partenon

Controversatele sculpturi din Partenon fac parte dintr-un tur special la British Museum

Controversatele sculpturi din Partenon, care sunt revendicate de Grecia, sunt cuprinse într-un tur special, la British Museum.

Turul în muzeul britanic este o „incursiune în lumea Greciei Antice” şi se desfăşoară în perioada 9 – 26 iunie.

Printre capodoperele care vor fi admirate se numără sculpturile din Partenon şi Mausoleul din Halicarnas, considerat a fi una dintre cele şapte minuni ale lumii antice.

Sculpturile din Partenon, „măr al discurdiei”

Capodoperele sunt cerute de autorităţile din Grecia de ani de zile. Guvernul britanic afirmă că aceasta este o chestiune care ţine strict de British Museum iar reprezentanţii marelui muzeu spun, la rândul lor, că aceste capodopere au fost achiziţionate legal şi nu au fost furate, aşa cum afirmă elenii.

Cererea Greciei care priveşte operele expuse în British Museum datează din 1983. Sculpturile au fost furate de pe Acropole în 1801, cu girul Lordului Elgin şi fac parte din colecţia British Museum de două secole.

De altfel, UNESCO a încercat să aibă rol de mediator în acest caz, făcând apel la returnarea acestor capodopere.

Seria de sculpturi create între 447 î.e.n. şi 432 î.e.n. ilustrează o procesiune în onoarea zeiţei Atena.

Credit foto: British Museum