Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Coperta „The Velvet Underground & Nico” creată de Andy Warhol, cea mai bună ilustrație de album din toate timpurile
andy warhol, the velvet underground and nico

Coperta „The Velvet Underground & Nico” creată de Andy Warhol, cea mai bună ilustrație de album din toate timpurile

Coperta „The Velvet Underground & Nico” (1967) creată de artistul Andy Warhol a fost desemnată de revista Billboard cea mai bună ilustrație de album din toate timpurile.

În selecția pentru acest titlu s-au aflat și Robert Mapplethorpe (fotograful din spatele unui album celebru al lui Patti Smith), Peter Blake, care, împreună cu soția lui, Jann Haworth, a realizat o imagine emblematică pentru The Beatles, și chiar George Condo, ale cărui picturi au fost pentru o vreme sinonime cu Kanye West.

Warhol, manager al grupului The Velvet Underground, a ales o banană pentru coperta primului album al trupei în colaborare cu solista germană Nico. Imaginile JPEG ale copertei ascund faptul că Warhol a conceput-o astfel încât să aibă un element interactiv. Coaja de vinil a bananei putea fi îndepărtată, oferind o imagine a fructului roz de dedesubt. „Decojește încet și vezi”, spunea un text deloc subtil de pe copertă.

Deși discul este considerat acum o realizare de excepție – sunetele sale agresive și versurile subversive sunt considerate precursoare ale multor tendințe sonore ulterioare – „The Velvet Underground & Nico” nu a avut succes la acea vreme. Radiourile nu l-au difuzat, iar în topul Billboard 200 a ajuns doar pe locul 171.

În spatele scenei, Andy Warhol a avut o influență în crearea albumului. El a fost cel care a pus în legătură The Velvet Underground cu Nico. Muzicienii au ajuns să ia parte la reprezentațiile „Exploding Plastic Inevitable” ale lui Warhol. Cu toate acestea, implicarea lui Warhol nu a contribuit prea mult la creșterea perspectivelor comerciale ale trupei.

the rolling stones, sticky fingers, andy warhol

The Rolling Stones, „Sticky Fingers”

Aceasta nu este singura creație pe care Andy Warhol a realizat-o pentru un album de referință. Un prim-plan al trunchiului unui bărbat îmbrăcat în denim este coperta albumului „Sticky Fingers” al trupei The Rolling Stones, lansat în 1971. Coperta acelui album prezenta un fermoar care putea fi tras în jos pentru a dezvălui lenjeria intimă. Reeditările au eliminat fermoarul, astfel încât tot ce a rămas este poza făcută de Warhol, iar varianta vinil prezintă lenjeria pe manșonul discului. Recepția „Sticky Fingers” a fost mult diferită. Între altele, Andy Warhol și designerul Craig Braun au primit o nominalizare la premiile Grammy pentru această copertă.