Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  David Hockney a luminat centrala Battersea Power Station din Londra cu brazi de Crăciun animați digital
david hockney

David Hockney a luminat centrala Battersea Power Station din Londra cu brazi de Crăciun animați digital

Cea mai recentă lucrare a artistului britanic David Hockney o reprezintă doi pomi de Crăciun animați digital care luminează turnurile de veghe cu o înălțime de 328 de metri ale emblematicei centrale electrice Battersea Power Station din Londra.

Instalația digitală a fost pornită la 1 decembrie, la ora 22.30. Battersea Power Station a distribuit un videoclip cu pomii de Crăciun pe pagina oficială de Instagram, scriind: „Artistul de renume mondial David Hockney a presărat puțină magie de Crăciun peste Battersea Power Station cu o nouă operă de artă personalizată! Desenată pe iPad, animația de 10 minute a lui Hockney, „Bigger Christmas Trees”, va fi aici până la 25 decembrie, transformând fațada noastră emblematică în doi pomi de Crăciun magici cu vedere la râul Tamisa”.

Un tribut luminos

Centrala Battersea Power Station – o clădire art deco din Nine Elms construită între 1929 și 1941, care la un moment dat producea o cincime din energia electrică a Londrei – a sărbătorit recent redeschiderea sa pentru public, după o închidere de aproape 40 de ani. Ca parte a sărbătorilor de Crăciun, Power Station a amenajat și un patinoar și găzduiește o serie de ateliere și piețe.

Prezent la lansare, Andrew Griffin, editorul de tehnologie al publicației The Independent, a numit lucrarea de artă „un tribut luminos și măreț adus minunăției lui Hockney, Battersea Power Station (și iPad), toate la un loc”. Battersea Power Station găzduiește, de asemenea, sediul central al Apple din Marea Britanie.

„Bigger Christmas Trees” este cea mai recentă lucrare dintr-o lungă serie de lucrări realizate de Hockney folosind produse Apple. Artistul în vârstă de 86 de ani, născut la Bradford, a început să lucreze cu un iPhone în 2007, iar în timpul blocajelor pandemice din 2020, a creat peste 200 de lucrări de artă pe un iPad. Lucrările sale de artă digitală au fost expuse în întreaga lume, iar în 2018 una dintre ilustrațiile lui Hockney de pe iPad a fost transpusă în vitraliu pentru The Queen’s Window din Westminster Abbey.

Titlul lucrării face legătura între animație și alte lucrări-cheie ale lui Hockney, inclusiv faimoasa „A Bigger Splash” (1967) – folosită și ca titlu pentru documentarul din 1973 despre viața artistului – și una dintre cele două retrospective ale operei sale care se desfășoară la Londra în acest an, „Bigger & Closer (not smaller & further away)”, organizată în Lightroom din Kings Cross între februarie și decembrie 2023. Cealaltă retrospectivă a sa, „Drawing from Life”, este expusă la National Portrait Gallery până la 21 ianuarie 2024.

Hockney a declarat: „Battersea Power Station este o clădire atât de frumoasă, încât am vrut să o decorez într-un mod care sper să aducă bucurie și speranță londonezilor”. Lucrarea va fi proiectată pe turnuri în fiecare zi, între orele 17.00 și 22.30, până la 25 decembrie.

Foto credit: batterseapowerstation.co.uk