Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  DOCUMENTAR – Muzeul Național din Varșovia, o colecție de 830.000 de opere de artă din Polonia și din străinătate
muzeul national varsovia curatorial.ro

DOCUMENTAR – Muzeul Național din Varșovia, o colecție de 830.000 de opere de artă din Polonia și din străinătate

Muzeul Național din Varșovia a fost fondat în 1862 ca Muzeul de Arte Frumoase și este în prezent unul dintre cele mai vechi muzee de artă din țară.

După ce Polonia și-a recâștigat independența în 1918, Muzeului Național i-a fost atribuit un rol proeminent în planurile pentru noul stat și pentru capitala sa, Varșovia. Clădirea modernistă în care funcționeză în prezent a fost ridicată între anii 1927-1938.

Astăzi, Muzeul Național din Varșovia se mândrește cu o colecție ce numără aproximativ 830.000 de opere de artă din Polonia și din străinătate, din cele mai vechi timpuri și până în prezent, incluzând picturi, sculpturi, desene, imprimeuri, fotografii, monede, precum și obiecte și design utilitar.

national museum warsaw

Găzduit de un edificiu modernist special proiectat de Tadeusz Tolwinski și construit între 1927 și 1938, Muzeul Național din Varșovia își are originile în 1862, când Legea privind învățământul public din Regatul Polonez a dus la înființarea Muzeului de Arte Plastice la Varșovia.

Transformat în muzeu national în 1916, a fost deschis oficial în 1938. Cu toate acestea, a fost închis publicului de autoritățile de ocupație doar un an mai târziu, ca urmare a pagubelor suferite în timpul bombardamentelor din 1939.

În timpul războiului, profesorul Stanislaw Lorenz, directorul muzeului din 1935, și un grup de angajați au condus o operațiune clandestină de securizare a operelor de artă ale muzeului, precum și a altor colecții publice și private aduse acolo.

După Revolta de la Varșovia din 1944, profesorul Lorenz și-a îndreptat efortul pentru salvarea exponatelor rămase în Varșovia, pustie și ruinată, reușind să evacueze o serie de opere de artă valoroase și salvând clădirea muzeului de la a fi aruncată în aer.

Muzeul Național a fost una dintre primele instituții publice din Varșovia care s-au deschis după al Doilea Război Mondial. În mai 1945, a fost montată prima expoziție, intitulată „Warsaw Accuses”.

Fondurile muzeului provin dintr-o colecție de picturi și desene prezentate de Biblioteca Guvernului și de Școala de Arte Frumoase în 1864, precum și din colecția Regelui Stanislaw August și cea a Societății Prietenii Științelor din Varșovia. De-a lungul timpului, fondurile au crescut prin achiziții și cadouri, iar acum muzeul se mândrește cu capodopere de pictură, sculptură, arte decorative și numismatică poloneză și străină, care acoperă perioadele antice și moderne, păstrate în departamente și galerii specifice.

Galeria de Artă Antică, cea mai mare de acest gen din Polonia

arta antica muzeul national din varsovia

Arta egipteană este reprezentată de exponate din săpăturile poloneze și franceze de la Edfu și Deir el Medina, inclusiv stele din Edfu și depozitele Luvru care dețin statui ale lui Sahmet și Amon.

Muzeul găzduiește, de asemenea, o colecție de sigilii mesopotamiene, precum și cea mai mare colecție de vaze grecești din Europa de Est, inclusiv faimoasele vaze pe care familia Czartoryski le-a păstrat la reședința Goluchow: o vază din secolul al VI-lea cu cea mai veche imagine a poetei Sappho, și o amforă decorată de pictorul Euthymides.

Grecia antică și Roma sunt reprezentate și de un set de teracotă grecească și vase cipriote, în timp ce Orientul Antic prezintă trei reliefuri asiriene extrem de interesante și obiecte din bronz de Luristan.

Galeria de Artă Medievală

Galeria de Artă Medievală păstrează exponate gotice din toate regiunile istorice ale Poloniei.

De remarcat sunt: ​​„Încoronarea Sfintei Maria” și polipticul din capela castelului Grudziadz datând din cca. 1390; „Lubiaz PiÉta” (cca. 1370); polipticul Sf. Barbara din Wroclaw (cca. 1447); sculptura „Frumoasei Madone” din Wroclaw (1410); celebra pictură a lui „PiÉta din Tubadzin” (1450); „Altarul Sfintelor Fecioare din Nysa” (după 1510); și tripticul renascentist al Legendei Sfântului Stanislaw (1515).

Galeria de pictură străină

Galeria de pictură străină, una dintre cele mai numeroase și mai coerente colecții de artă europeană din Polonia, prezintă principalele tendințe și școli stilistice.

Depozitele sale de pictură italiană și franceză din secolul al XIV-lea până în secolul al XVIII-lea sunt remarcate în special pentru „Madona cu Pruncul”, „Sfântul Ioan” și „Îngerul” lui Sandro Botticelli.

Pictura venețiană include capodopere precum „Portretul unui amiral” de Jacopo Tintoretto, pânze mitologice și biblice baroc, portrete, naturi și peisaje decorative, inclusiv peisaje urbane specifice Veneției.

Picturile franceze din secolul al XVIII-lea includ lucrări de Watteau.

Există și picturi olandeze și germane din secolele al XV-lea, al XVI-lea și al XVII-lea, cu câteva lucrări de Cranach, prețioasele „Fapte ale carității creștine” ale lui Pieter Aertsen, portretul lui M. Soolmans semnat de Rembrandt, un grup de picturi ale elevilor lui Rembrandt, inclusiv importanta „Învierea lui Lazăr” de Fabricius, precum și „Madona cu Pruncul” din atelierul lui Rubens și „Sfânta Familie cu Sfântul Ioan, Părinții Săi și Îngerii” de Jacob Jordaens.

museum warsaw

Galeria de pictură poloneză

Galeria de pictură poloneză, deosebit de puternică în arta secolului al XIX-lea, prezintă schimbările stilistice pe care le-a suferit pictura poloneză din secolul al XVI-lea până în Primul Război Mondial.

Există picturi anonime datând din secolul al XVI-lea până în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, cu portrete ale membrilor curții Vasa.

Există picturi impresioniste și simbolice ale lui Wladyslaw Podkowinski, Jozef Pankiewicz și Leon Wyczolkowski.

Arta mișcării Tânăra Polonie include vitraliile în stil Art Nouveau ale lui Jozef Mehoffer, în special lucrarea sa „Strange Garden”, peisaje impresioniste și simbolice de Jan Stanislawski, picturi de Wladyslaw Slewinski, singurul reprezentant al Poloniei al școlii franceze Pont-Aven, și o colecție a picturilor simbolice de Jacek Malczewski.

Picturile de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX includ lucrări ale lui Stanislaw Wyspianski, Olga Boznanska și Witold Wojtkiewicz, artiștii remarcabili care scapă de definițiile clare.

„Death of Barbara Radziwiłł” de Józef Simmler este o capodopera a picturii academice poloneze. Înfățișează o dramă din dragoste, în care apar o femeie nobilă, Barbara Radziwiłł, și Sigismund II Augustus, ultimul rege al Poloniei și membru al dinastiei Jagiellonian.

Tamara de Łempicka este una dintre cele mai importante artiste pentru stilul Art Deco. Stilul lui Łempicka a fost un amestec de cubism târziu și rafinat și neoclasicism. Ea a participat activ la viața artistică și socială a Parisului dintre războaie și a devenit faimoasă pentru portretele și nudurile sale.

Dintre operele sale, „Lassitude” (1927) poate fi admirată aici.

Ea a dezvoltat un stil foarte recunoscut, folosind culori luminoase și strălucitoare care reflectau eleganța modelelor ei. Lempicka punea o mare valoare muncii pentru a-și produce propria avere. Ea a spus celebrul: „Nu există miracole; există doar ceea ce faci.” Și-a folosit succesul personal pentru a crea un stil de viață hedonist, unul care a inclus mai multe aventuri amoroase intense.

Litografii și desene străine sunt reprezentate de o colecție de desene de următoarele proveniențe: germană (A. Durer), olandeză (P. Brueghel cel Bătrân), flamand (P. P. Rubens), olandeză (Rembrandt), franceză (F. Boucher, P. Cezanne, H. Matisse), italiană (Piranesi) și spaniolă (Goya).

Există și lucrări ale artiștilor moderni, în special A. Archipenko, M. Chagall, P. Klee, F. Leger, J. Miro, A. Modigliani și P. Picasso.

Credit foto: Muzeul Național de Artă din Varșovia

Citiți și: City Break Art – Varșovia