Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Două portrete realizate de Francisco Goya ar putea stabili un record de licitație pentru artist
goya, portrete, christies

Două portrete realizate de Francisco Goya ar putea stabili un record de licitație pentru artist

Două portrete mamă-fiică realizate în urmă cu 217 ani de pictorul spaniol Francisco Goya vor fi scoase împreună la licitație în ianuarie, la casa Christie’s din New York, pentru o sumă estimată între 15 și 20 de milioane de dolari.

Tablourile din 1805, ulei pe pânză, sunt oferite cu o garanție de terță parte, ceea ce înseamnă că vor fi vândute cel puțin în acest interval de preț. Asta va însemna un nou record pentru o lucrare de Goya, considerat cel mai important artist spaniol de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea.

Actualul său record de licitație a fost stabilit de trei schițe care au fost vândute pentru suma totală de 7,9 milioane de dolari, în iulie 2008, la o licitație organizată de Christie’s Londra.

Tablourile care vor fi scoase la licitație în ianuarie înfățișează două femei burgheze, María Vicenta Barruso Valdés, în vârstă de 15 ani, și mama ei, Leonora Antonia Valdés de Barruso. Ambele portrete au fost datate și semnate de Goya în colțul din dreapta jos.

Tablourile au aparținut mai multor colecționari și au fost achiziționate în două tranzacții separate, în 1951, de familia deponentului, potrivit Christie’s. Ele au fost expuse împreună în 2008 la Museo Nacional del Prado.

Cele două portrete vor fi punctul culminant al vânzării de 62 de loturi de maeștri vechi de la Christie’s, care va avea loc pe 27 ianuarie la New York.

Maeștri Vechi, la Christie’s

Christie’s a decis să revină la vânzările sale de Maeștri Vechi în ianuarie, în cadrul Săptămânii Clasice, pentru prima dată din 2016, când această secvență de vânzări fusese mutată în aprilie.

Prima vânzare de Maeștri Vechi din această serie va fi dedicată colecției lui J.E. Safra, un investitor miliardar elvețian și membru al familiei imperiului bancar Safra. Colecția de 86 de loturi are o estimare de pre-vânzare cuprinsă între 21,4 milioane și 31 de milioane de dolari. Toate operele din această colecție sunt oferite fără rezervă, ceea ce înseamnă că vor fi vândute celui care oferă cel mai mult, a precizat Christie’s.

Punctul culminant al colecției Safra este o acuarelă a pictorului romantic englez Joseph Mallord William Turner, intitulată „The Splügen Pass”. Safra a achiziționat tabloul la o licitație organizată de Sotheby’s în 2001 pentru mai mult de 1 milion de lire sterline, stabilind un record mondial de licitație pentru artist. Christie’s se așteaptă ca acesta să ajungă la o sumă cuprinsă între 1,5 și 2 milioane de dolari în ianuarie.

Un alt punct de atracție este un portret de bărbat realizat de pictorul Joos van Cleve din Anvers, cu o valoare estimată între 1 milion și 1,5 milioane de dolari americani. Safra a achiziționat uleiul pe panou în mai 1998, la o licitație Sotheby’s din New York, pentru o sumă necunoscută.

De asemenea, pe 27 ianuarie, 25 de capodopere ale unui colecționar privat din New York vor fi vândute pentru o valoare totală estimată între 8 milioane și 11,7 milioane de dolari. Unul dintre loturile de top este un portret al unei doamne realizat de pictorul renascentist german Lucas Cranach, cu o estimare între 700.000 și 900.000 de dolari.

Cele mai importante lucrări din vânzarea Christie’s Old Masters vor fi expuse publicului în galeriile sale din Londra începând cu 2 decembrie.