Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Enciclopedie de tip open-source pentru istoria artei indiene
enciclopedie india

Enciclopedie de tip open-source pentru istoria artei indiene

Omul de afaceri și colecționarul Abhishek Poddar a creat, prin al său Museum of Art & Photography, o enciclopedie de tip open-source pentru istoria artei în India și, în prezent, are 2.000 de articole. Echipa sa de cercetare plănuiește să adauge câte 1.000 în fiecare an.

De la picturile preistorice din peștera Bhimbetka la lucrări de artă contemporană semnate de Atul Dodiya și Shilpa Gupta, India are un bogat patrimoniu cultural de peste 10.000 de ani. Spre surprinderea filantropului Abhishek Poddar, nu exista însă o sursă de informație oficială privitor la istoria artei de aici.

„Nu mi-am dat seama că India nu avea o enciclopedie pentru artă”, a declarat el, citează CNN. „A fost chiar șocant că, fiind una dintre cele mai vechi culturi din lume, nimeni nu s-a gândit să creeze una. Chiar și un copil a auzit de «David»,, «Mona Lisa» și Botticelli, dar sunt capodopere indiene care nu sunt cunoscute nici de 1% din India”.

În speranța că va repara asta, el a ajutat la lansarea unei enciclopedii de artă sud-asiatică, ce are, până în prezent, două mii de articole despre artefacte, tradiții, tehnici artizanale și instituții din regiune.

Conținutul, verificat și aprobat de experți

Fondată de Museum of Art & Photography (MAP) al lui Poddar, care va fi deschis anul acesta în Bengaluru, platforma open-source a fost creată de un grup de aproximativ 20 de cercetători și editori. Conținutul este verificat și aprobat de un comitet de experți și scriitori.

După trei ani de la debutul proiectului, enciclopedia a fost lansată inițial în limba engleză, care este vorbită în mare parte din India. Echipa speră ca articolele să fie traduse în hindi, în viitorul apropiat, dar și să extindă arealul cultural abordat.