Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția Brauner de la MNAR, deschisă în mod excepțional și cu ghidaje
autoportret victor brauner, mnar, curatorial

Expoziția Brauner de la MNAR, deschisă în mod excepțional și cu ghidaje

Expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” de la parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României va fi deschisă în mod excepțional în zilele de luni, 29 aprilie, și marți, 30 aprilie, când vor avea loc și două ghidaje susținute de Călin Stegerean, curatorul acesteia și directorul MNAR.

În fiecare dintre cele două zile, ea poate fi vizitată în intervalul orar 10:00 – 18:00, iar de la ora 16:00 e programat câte un parcurs ghidat gratuit susținut de Stegerean.

Expoziția cuprinde mai mult de o sută de exponate – lucrări de artă de la muzee din țară și străinătate, din colecții private, documente și materiale de arhivă. Printre opere se află creaţii-cheie ale suprarealistului român, precum „Palladista” și „Autoportretul cu ochiul scos”, de la Centrul Georges Pompidou din Paris, „Cazul straniu al Domnului K.”, de la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Saint-Étienne, și „Întâlnire cu mine însumi la cele patru pisici ale lumii”, de la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg.

La începutul anului, ea a fost subiectul unei dispute în spațiul public. Câțiva istorici de artă și experți au semnalat faptul că expoziția cuprinde lucrări fals atribuite lui Victor Brauner care au fost împrumutate din colecția Năstase. MNAR a contestat. O scrisoare deschisă formulată de Asociația Experților și Evaluatorilor de Artă din România (AEEAR) cerea Ministerului Culturii, în subordinea căruia se află muzeul, ca acele lucrări să fie analizate de experți, însă ele au fost retrase de colecționar și, astfel, problema a rămas nesoluționată.