Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pavel Șușară: Reputat expert internațional în opera lui Brauner spune că lucrările controversate de la MNAR sunt false
afis victor brauner

Pavel Șușară: Reputat expert internațional în opera lui Brauner spune că lucrările controversate de la MNAR sunt false

Pavel Șușară, istoric de artă și curator, a publicat online, la 31 ianuarie, răspunsul parvenit lui din partea lui Samy Kinge, reputat expert internațional în opera lui Victor Brauner, care afirmă că lucrările controversate de la Muzeul Național de Artă al României sunt false.

„Avem de-a face cu un falsificator talentat. (…) E bine că unii dintre voi sunt cu ochii pe ceea ce se întâmplă pe scena artistică românească”, a scris Kinge la 29 ianuarie într-un e-mail trimis lui Șușară, potrivit postării acestuia din urmă pe contul său de Facebook.

El a publicat discuția cu Kinge, inclusiv o captură cu imaginile trimise ale lucrărilor, după ce expertul și-a dat acordul de a o face publică.

fotos lucrari brauner

În 22 ianuarie 2024, Asociația Experților și Evaluatorilor de Artă din România (AEEAR), prin președintele ei, Pavel Șușară, a semnalat public că în expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, deschisă la 1 decembrie 2023, în curs, organizată de MNAR și curatoriată de directorul instituției, Călin Stegerean, „figurează, regretabil, 5 lucrări cunoscute în spațiul public ca falsuri Victor Brauner”, se arată în scrisoarea deschisă a asociației.

„Faptul neautenticității acestora fusese deja adus la cunoștința curatorului și directorului MNAR, prin viu grai, atât din interiorul muzeului, cât și de câțiva cunoscuți istorici ai avangardei. Totodată, Asociația a sesizat acest aspect Ministerului Culturii prin adresă scrisă. Simultan, istoricul si expertul de artă Adrian Buga a protestat public cu privire la includerea în expoziție a lucrărilor neautentice, exemplificându-le și numind colecțiile din care acestea provin”.

În scrisoarea deschisă este adăugat: „Ceea ce este important în acest caz este gravitatea consecințelor includerii unor falsuri alături de lucrări autentice din patrimoniul românesc și internațional, vicierea imaginii artistului și erodarea credibilității MNAR în relație cu marile muzee din străinatate care au consimțit colaborarea în vederea organizării expoziției Brauner. În mod trist și inexplicabil, doamna ministru al Culturii, Raluca Turcan, a preferat ca, în loc să ia în considerare solicitarea de a fi expertizate lucrările menționate, să se solidarizeze explicit cu conducerea MNAR, expediind chestiunea pe un palier inferior al «relativității și nerelevanței», sperând într-o mușamalizare rapidă și mizând pe lipsa de reacție a spațiului public. Acest eveniment se suprapune pe intentia Ministerului Culturii, implicit a doamnei ministru, de a impune curând un Nou Cod al Patrimoniului Cultural, ce reactualizează Decretul-Lege din 1974 al lui Nicolae Ceaușescu, care condamna proprietatea privată a bunului cultural, și recreează premizele confiscării acestuia (în ipoteza în care colecționarii de bunuri culturale nu își declară bunurile culturale deținute către direcțiile culturale județene etc.)”.

Agresiune la adresa fenomenului artistic românesc

Asociația califică acest fapt drept „agresiune la adresa fenomenului artistic românesc”. Este cerută „salubrizarea circulației bunurilor culturale, atât în instituțiile publice, cât și pe piața de artă, fără ca libertatea lor să fie atinsă sau restricționată”.

Chiar dacă în 26 ianuarie expoziția a fost temporar închisă (până în 7 februarie) și falsurile retrase de către colecționar, Adrian Năstase, solicitarea asociației rămâne aceea de expertizare a lucrărilor și clarificarea privind statutul acestora. „Câtă vreme MNAR refuză, din neștiință ori din orgoliu, să își asume că lucrările în discuție sunt neautentice, solicităm măsuri în vederea întăririi competențelor științifice și atribuțiilor specialiștilor din MNAR, actualmente total ignorați”.

Scrisoarea de protest a fost semnată, până în prezent, de mai mult de 5.650 de persoane.