Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția care a reprezentat România la Bienala de la Veneția 2022, în premieră în Germania
tu esti un alt eu, adina pintilie

Expoziția care a reprezentat România la Bienala de la Veneția 2022, în premieră în Germania

Expoziția care a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția 2022, „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, este prezentată în premieră în Germania, la Württembergischer Kunstverein Stuttgart, până pe 14 ianuarie 2024.

„Adina Pintilie. You Are Another Me. Eine Kathedrale des Körpers” marchează atât premiera germană a proiectului, cât și o nouă etapă în evoluția acestuia, prezentând pentru prima dată public noua lucrare a Adinei Pintilie – instalația cinematic-performativă „Waffenstillstand/ Weapons Standing Still”, produsă în strânsă colaborare cu echipa instituției gazdă. Lucrarea reconstituie, în spațiul expozițional, „apparatus”-ul filmic situat în centrul practicii artistei, „spațiul alchimic” în care realitatea și cinema-ul fuzionează și imaginile iau naștere.

Pe 11 ianuarie 2024, noua lucrare „Waffenstillstand” va fi activată printr-un performance cinematografic live, în care protagoniștii, împreună cu Pintilie și echipa sa, vor invita publicul din Stuttgart să asiste și să devină participanți la procesul lor de filmare – numit de artistă „incubare emoțională” – explorând modul în care timpul și memoria, istoria personală și cea colectivă sunt întipărite în corpurile noastre și influențează modul în care trăim experiența intimității. Prin punerea (și repunerea) în scenă de amintiri și dorințe, prin împărtășirea de ritualuri și gesturi afective, procesul acesta face posibil ceea ce artista numește un spațiu-timp al ‘oglindirii’, între tranziență și transcendență, în care corpurile se descoperă reciproc, iar privirile se întorc către propria interioritate.

„Adina Pintilie. You Are Another Me. Eine Kathedrale des Körpers” face parte dintr-o serie de expoziții concepute de WKV Württembergischer Kunstverein Stuttgart, dedicată abordărilor intersecționale feministe și queer în artă, film, activism și cercetare, începând din 2007, cu artiste precum Anna Oppermann, Ines Doujak, Imogen Stidworthy, Lorenza Böttner, Carrie Mae Weems, Trinh T. Minh-ha și Delphine Seyrig.

În țară, expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” a fost prezentată cel mai recent în deschiderea oficială a programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.