Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția ce configurează War Childhood Museum din Sarajevo, la București
war childhood museum

Expoziția ce configurează War Childhood Museum din Sarajevo, la București

Expoziția ce configurează War Childhood Museum din Sarajevo va fi deschisă la București începând cu 12 mai 2023, a anunțat Dragoș Neamu, coordonatorul departamentului Relații Internaționale și Proiecte Culturale la Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

RNMR a anunțat anul trecut că a ajuns la un acord de principiu pentru a aduce în România expoziția de bază care configurează muzeul-fenomen War Childhood Museum (WCM).

„Acest muzeu este unul extrem de apreciat de publicul larg din lume și de critica de specialitate, dezvoltându-și acum filiale în zone de conflict, acolo unde copiii sunt victime ale războiului. Un muzeu al dramelor războiului, un muzeu al suferinței extreme, un muzeu al poveștilor care trebuie spuse oricât de mult ar durea, un muzeu al eliberării emoționale și al conștiinței despre absurditatea incredibilă a războiului”, spunea Dragoș Neamu.

Expoziția prezintă povești personale, obiecte și mărturii video ale unor copii din Bosnia și Herțegovina, Serbia, Kosovo, Croația și Ucraina.

În 2018, WCM a primit Council of Europe Museum Prize, una dintre cele mai importante distincții acordate instituțiilor muzeale din lume.

Prima expoziție permanentă a WCM a fost deschisă la Sarajevo în ianuarie 2017. Ea se schimbă anual și cuprinde 50 de povești personale care dezvăluie valoarea sentimentală și însemnătatea obiectelor prezentate.