Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție Ion Dumitriu, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
ion dumitriu, muzeul national de arta al moldovei

Expoziție Ion Dumitriu, la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Expoziția „Ion Dumitriu. Lucrul diafan” va fi vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău pe 5 octombrie, la ora 17:00.

Ion Dumitriu (Galați, 1943 – București, 1998) a absolvit Institutul Pedagogic din Bucureşti și cursurile secției de Muzeologie de la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (astăzi Universitatea de Arte) in Bucureşti. A lucrat ca profesor de desen la câteva şcoli generale din Bucureşti şi împrejurimi, iar din 1980 şi până la sfârşitul vieţii a fost profesor de desen-pictură la Liceul „Nicolae Tonitza” din Bucureşti. A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici începând din 1975, iar între 1991 și 1993 a fost vicepreşedinte al acesteia. A expus regulat în galerii și muzee din România, iar în anii 1990 a participat la expoziții în Franța, Spania, Portugalia și Marea Britanie.

Expoziția de la Chișinău include segmente din câteva cicluri reprezentative, picturi în care Ion Dumitriu a revenit la motive peisagistice, unelte agricole, roade ale pământului, precum și la elementele de arhitectură rurală pentru care e cunoscut. Mai toate aceste cicluri de lucrări își au originea în lucrul la Poiana Mărului, unde Ion Dumitriu a pictat în fiecare vară între 1971 și 1991, avându-i alături, între alții, pe Horia Bernea, Teodor Moraru, Teodor Rusu și Șerban Epure.

„Ion Dumitriu. Lucrul diafan” va fi deschisă pentru public până pe 8 noiembrie 2023.