Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție și licitație jubiliară de artă și istorie, dedicate Centenarului Încoronării
expoziția românia regală centenară la palatul cesianu racoviță, curatorial.ro

Expoziție și licitație jubiliară de artă și istorie, dedicate Centenarului Încoronării

O expoziție și licitație jubiliară de artă și istorie, cu titlul „România Regală Centenară”, dedicate Centenarului Încoronării, sunt organizate de Artmark în perioada 7 – 18 octombrie.

Expoziția este deschisă începând cu 7 octombrie, iar licitația va avea loc, în format hibrid, pe 18 octombrie.

Momentul istoric care a avut loc în urmă cu 100 de ani este reconstituit la Palatul Cesianu-Racoviță din piese de colecție și obiecte rare care au aparținut regelui Ferdinand și reginei Maria.

Mai mult de 200 de obiecte istorice sunt incluse în premieră într-o licitație publică în România – de la opere de artă, fotografii de epocă ce poartă semnătura olografă a Reginei Maria, documente semnate de capete încoronate, volume cu dedicație, corespondențe importante până la piese care surprind viața cotidiană din perioada regală prin piese de mobilier Neo-Românești, inclusiv din cele realizate în atelierele de la Sinaia pentru care regina Maria a desenat proiecte.

Icoana reginei Maria

O prezență excepțională în licitație este icoana „Maica Domnului cu Pruncul” care provine din colecția reginei Maria. Regina Maria a dezvoltat, după Marea Unire, colecția de icoane a Casei Regale, iar piesa din licitația din 18 octombrie a fost oferită cadou, în semn de prețuire, de către regină artistei britanice Lilian Mayer cu ocazia vizitei acesteia la Cotroceni în 1930.

icoana, regina maria, artmark, curatorial.ro

Piesa de colecție, purtând pe spate o etichetă redactată olograf cu cerneală neagră, în limba engleză – „Luată de pe peretele palatului Cotroceni de majestatea sa regina Maria a României și oferită domnișoarei Lilian Mayer” – are prețul de pornire de 450 de euro. Regina Maria a comandat, de-a lungul timpului, pictoriței Lilian Mayer, mai multe decorațiuni și schițe.

Lucrări realizate de regina Maria și regina Elisabeta

Pasiunea reginei Maria pentru pictură a completat talentul ei literar, ambele recunoscute de contemporani. Așadar, nelipsite sunt și operele realizate de regina Maria. Cu prețul de pornire de 1.500 de euro este scoasă la licitație acuarela „Iriși”, realizată în stil Art Nouveau.

Este scoasă la licitație și o suită de acuarele florale pictate de  regina Elisabeta a României, întruchipând un calendar al anului 1899. Piesa rară are prețul de pornire de 3.000 de euro. Calendarul de colecție cuprinde 8 file și copertă pictate cu buchețele de flori românești, diferite pentru fiecare lună, iar în interior conține un panseu al reginei, olograf și autografiat, în limba franceză: „Fiecare cântec ce vine din inima mea curată este o laudă lui Dumnezeu!”.

Obiecte din perioada Războiului de Independență

Segmentul militar al licitației este condus de o rară sabie de cavalerie, model 1876, decorată prin incizare cu Stema României, care a fost folosită de un ofițer român în Războiul de Independență de la 1877. Modelul, dinainte de Marea Unire, are prețul de pornire de 600 de euro.

Tot din perioada Războiului de Independență este și brățara care poartă inscripția „România Independintă’’. Piesa, care are prețul de pornire de 200 de euro, a aparținut unui veteran al războiului din 1877 – 1878, și a fost realizată în argint de atelierul Markowitsch & Scheid (alte piese realizate de Georg Adam Scheid se găsesc în colecția Muzeului Național Peleș).

Licitația Jubiliară de Artă și Istorie este completată și de o selecție de fotografii de epocă care poartă semnătura olografă a membrilor familiei regale – regina Maria în ziua Încoronării, regele Ferdinand și regele Carol I, surprinși în evenimente istorice importante sau alături de mari personalități ale vremii. Fotografiile de colecție au prețuri de pornire între 50 și 500 de euro.

Piesele istorice din cadrul licitației dedicată Centenarului Încoronării pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță. Accesul este gratuit de luni până duminică, în intervalul orar 10:00 – 20:00.