Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Faimosul tablou “Samson şi Dalila” de la National Gallery ar fi fals, este verdictul Inteligenţei Artificiale

Faimosul tablou “Samson şi Dalila” de la National Gallery ar fi fals, este verdictul Inteligenţei Artificiale

Faimosul tablou realizat de Peter Paul Rubens, “Samson şi Dalila”, cumpărat în 1980 la preţul record de 2,5 milioane de lire sterline şi expus la National Gallery este un fals.

 

Este verdictul dat în urma unei analize cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, relatează The Guardian.

 

Pictura îl arată pe celebrul erou biblic, aşazat cu capul în poala iubitei care l-a trădat. În timp ce al doarme, Dalila îi tare părul, sursă a forţei lui, în timp ce soldaţii sunt pregătiţi să îl prindă.

De-a lungul timpului, mai mulţi specialişti au sugerat că aceasta pictură nu este un Rubens original. Iar acum, mai multe teste realizate cu cele mai noi metode de Inteligenţă Artificială au dat verdictul că maestrul flamand al secolului XVII nu ar fi putut picta acest tablou.

“Rezultatele sunt uluitoare”, a declarat pentru the Observer Carina Popovici, care a condus studiul. “Potrivit algoritmului folosit, este o probabilitate de 91% ca această operă să nu fie autentică”.

Analiza prin intermediul Inteligenţei Artificiale a fost realizată de compania elveţiană Art Recognition.