Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Shahzia Sikander, de la neo-miniatură la sculptură de for public
shahzia sikander, ph matthias ziegler

Femei în artă – Shahzia Sikander, de la neo-miniatură la sculptură de for public

Shahzia Sikander, artistă pakistanezo-americană care activează în diverse medii, de la desen la pictură, inclusiv murală, de la animație la performance și, de câțiva ani, sculptură de for public, sondează istoriile contestate ale colonialismului, mecanismele de putere, noțiunile de limbă și migrație.

Născută în 1969, în Lahore, pe parcursul a trei decenii, Shahzia Sikander a devenit unul dintre cei mai influenți artiști care lucrează astăzi.

Shahzia Sikander este renumită pentru extinderea și subminarea tradițiilor premoderne și clasice ale picturii în miniatură din Asia Centrală și de Sud și pentru lansarea formei cunoscute astăzi sub numele de neo-miniatură.

Prin aducerea practicilor tradiționale și istorice în dialog cu practicile artistice contemporane internaționale, munca multivalentă și investigativă a lui Sikander examinează arhivele coloniale pentru a revizui, dintr-o perspectivă feministă, narațiunile orientaliste din istoria artei occidentale. Picturile, animațiile video, mozaicurile și sculpturile lui Sikander explorează rolurile de gen și sexualitatea, identitatea culturală, narațiunile rasiale și istoriile coloniale și postcoloniale, prin intermediul unei combinații de motive tradiționale și imagini contemporane.

Lucrarea neo-miniaturală revoluționară a lui Sikander, „The Scroll” (1989 – 1990), a fost aclamată de critica națională în Pakistan și a adus recunoașterea internațională a acestui mediu în cadrul practicilor artistice contemporane din anii 1990.

the scroll, shahzia sikander

„The Scroll”, Shahzia Sikander (c) Sean Kelly Gallery NY

Stabilită de mulți ani la New York, practica lui Sikander a fost esențială în prezentarea artei diasporei sud-asiatice ca o tradiție americană contemporană.

Sikander, în importante colecții publice

A expus solo, între altele, la Muzeul de Arte Frumoase din Houston, Texas; Biblioteca și Muzeul Morgan din New York; Muzeul RISD din Providence, Rhode Island; Jesus College din Cambridge, Marea Britanie; Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania; Muzeul de Artă Contemporană din Sydney; Muzeul Hirshhorn din Washington DC.

shahzia sikander, the last post, 2010, animație video

„The Last Post”, 2010, animație video de Shahzia Sikander (c) Sean Kelly Gallery NY

Shahzia Sikander a participat la expoziții de grup în spații internaționale, printre care Bienala Sharjah 11, a opta și a 13-a ediție a Bienalei de la Istanbul, National Portrait Gallery din Washington DC, Muzeul de Artă Modernă din New York, Muzeul de Artă Contemporană din Tokyo și cea de-a 54-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția.

Lucrările artistei se află în multe colecții publice importante, printre care Asian Art Museum din San Francisco, Brooklyn Museum, colecția Deutsche Bank (Germania), Hammer Museum din Los Angeles, Metropolitan Museum of Art din New York, Museum of Contemporary Art din Los Angeles, Museum of Modern Art din New York, Sharjah Art Foundation Collection din Emiratele Arabe Unite și Solomon R. Guggenheim Museum din New York.

shahzia sikander, now și witness, 2023, ny

„Now” și „Witness”, 2023, Shahzia Sikander (c) Madison Square Park Conservancy / Yasunori Matsui

Shahzia Sikander a primit numeroase premii importante, printre care, cel mai recent, Premiul Pollock pentru creativitate în 2023, Premiul pentru artă și cultură Fukuoka în 2022, Premiul Asia Society pentru contribuția semnificativă la arta contemporană în 2015, o Medalie de artă din partea Departamentului de Stat al SUA în 2012 și o bursă MacArthur în 2006.

Împreună cu expoziția sa itinerantă, în 2021 a fost publicată o monografie amplă care examinează lucrările lui Sikander din 1987 până în 2003, intitulată „Extraordinary Realities”. Cel mai recent proiect major în aer liber al lui Sikander, două sculpturi din bronz de mari dimensiuni, „Now” și „Witness”, a fost expus până în iunie 2023 în Madison Square Park și pe acoperișul Curții de Apel din Manhattan.

Fotografie principală – portret Shahzia Sikander de Matthias Ziegler