Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Femme à la montre” din colecția Fisher Landau, al doilea cel mai scump Picasso vândut vreodată la licitație
pablo picasso, femme à la montre, 1932 © 2018 estate of pablo picasso, artists rights society (ars), new york

„Femme à la montre” din colecția Fisher Landau, al doilea cel mai scump Picasso vândut vreodată la licitație

„Femme à la montre” (1932), portret al tinerei Marie-Thérèse Walter pictat de Pablo Picasso, parte din colecția regretatei filantrope newyorkeze Emily Fisher Landau, a fost vândut la Sotheby’s New York pentru 139 de milioane de dolari, cu taxe. Acesta este al doilea cel mai mare preț obținut de o lucrare de Picasso la o licitație.

Recordul actual pentru un Picasso este de 179 de milioane de dolari pentru scena de harem din 1955, „Les Femmes d’Alger (Version “O”)”, vândută la Christie’s New York în 2015.

Licitația pentru pictură a început de la 100 de milioane de dolari, iar adjudecarea a fost făcută la 121 milioane dolari. Înaintea vânzării, tabloul a fost oferit cu o estimare la cerere de 120 de milioane de dolari.

Landau, care a murit la începutul acestui an la vârsta de 102 ani, a cumpărat lucrarea de la Pace Gallery în 1968. Pace a achiziționat „Femme à la montre” de la Galerie Beyeler din Basel, care a cumpărat lucrarea de la Picasso, cu doar doi ani înainte, potrivit provenienței publicate de Sotheby’s.

Nou record pentru Agnes Martin

Colecția lui Emily Fisher Landau, colecționar și fost administrator al Whitney Museum, este vândută în două părți. Prima a generat un total de 406 milioane de dolari, cu taxe. Ansamblul de 31 de loturi a fost adjudecat contra sumei de 351 de milioane de dolari, depășind valoarea minimă de 344 de milioane de dolari estimată de specialiștii de la Sotheby’s.

Această cifră totală, de 406 milioane de dolari, cu taxe, reprezintă una dintre cele mai mari obținute vreodată pentru o colecție cu un singur proprietar la licitație. Cu toate acestea, suma este totuși modestă în comparație cu cele 676 de milioane de dolari aduse de la vânzarea ordonată de instanță a colecției Macklowe, vândută la Sotheby’s în toamna anului trecut, și cu suma de 646 de milioane de dolari atrasă în timpul vânzării colecției lui David Rockefeller la Christie’s în 2018.

Aproximativ o treime din loturi au fost adjudecate la prețuri inferioare estimărilor minime, dar a fost stabilit un nou record pentru Agnes Martin.

Pânza de mari dimensiuni „Grey Stone II” (1961) a lui Agnes Martin, o pictură pe care pictorița postbelică a realizat-o la începutul carierei sale, s-a numărat printre lucrările care au avut parte de cea mai intensă licitare din timpul nopții. Ofertele au crescut rapid și, în cele din urmă, lucrarea a fost vândută pentru 16 milioane de dolari, mai mult decât dublu față de estimarea sa minimă de 6 milioane de dolari. Prețul final a fost de 18,7 milioane de dolari, cu taxe, depășind recordul anterior al lui Martin, de 17,7 milioane de dolari pentru pictura „Untitled #44”, stabilit în vânzarea Macklowe de la Sotheby’s din noiembrie anul trecut.

Patru ofertanți s-au luptat pentru lucrarea „Pink Tulip (Abstraction – #77 Tulip)” a Georgiei O’Keeffe, o abstracție florală realizată în 1925. Landau a cumpărat pânza direct de la O’Keeffe în 1985, cu doar un an înainte de moartea artistei. Lucrarea a fost cumpărată de un licitator din sală pentru un preț final de 4,75 milioane de dolari, depășind estimarea sa minimă, de 3 milioane de dolari.

Foto: Pablo Picasso, „Femme à la montre”, 1932, ulei pe pânză © 2018 Estate of Pablo Picasso, Artists Rights Society (ARS), New York