Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Finalul întâlnirii dintre Hellelil, prințesă daneză, și Hildebrand, gardianul ei, într-o acuarelă remarcabilă de F.W. Burton

Finalul întâlnirii dintre Hellelil, prințesă daneză, și Hildebrand, gardianul ei, într-o acuarelă remarcabilă de F.W. Burton

Finalul întâlnirii dintre Hellelil, prințesa daneză, și Hildebrand, gardianul ei, este surprins într-o acuarelă remarcabilă pictată de artistul irlandez F.W. Burton.

Acuarelă emblematică, „The Meeting on the Turret Stairs” de Frederic William Burton (1816-1900), surprinde întâlnirea pe scări dintre Hellelil, prințesă daneză, și Hildebrand, gardianul ei.

De Ziua Îndrăgostiților, lucrarea poate fi văzută în expoziția de la National Gallery of Ireland.

Subiectul acestei acuarele este inspirat de o baladă daneză medievală și, ca multe povești romantice, are un parcurs tragic. Suprinde finalul întânirii îndrăgostiților blestemați să nu fie împreună, Hellelil, o prințesă daneză, și Hildebrand, gardianul ei.

Sir Frederic William Burton a fost un pictor irlandez care s-a născut în Wicklow, la 8 aprilie 1916. El a fost al treilea fiu al lui Samuel Frederick Burton și al soției sale Hanna Mallett. În 1874, a fost ales director al galeriei naționale din Londra. Numărul de achiziții efectuate pentru colecție în perioada mandatului său aici se ridică la peste 500.

Cele mai cunoscute acuarele ale lui Burton sunt „The Aran Fisherman’s Drowned Child” (1841) și „The Meeting on the Turret Stairs” (1864, cunoscută și ca „ Hellelil and Hildebrand”).

Opera „Meeting on the Turret Stairs” a fost votată de publicul irlandez drept pictura favorită a Irlandei în 2012 dintre cele 10 lucrări selectate de critici.

 Foto credit: „Hellelil and Hildebrand, the Meeting on the Turret Stairs”, 1864, de Frederic William Burton (1816-1900)