Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fondatoare a Pussy Riot, pe lista celor mai căutate persoane în Rusia pentru că arta ei NFT este „obscenă”
shepard fairey and pussy riot, putin’s ashes (2022). courtesy of the artists

Fondatoare a Pussy Riot, pe lista celor mai căutate persoane în Rusia pentru că arta ei NFT este „obscenă”

Autoritățile de la Moscova au adăugat-o pe Nadya Tolokonnikova de la Pussy Riot pe lista celor mai căutate persoane, susținând că arta ei NFT este „obscenă”, iar guvernul intenționează să formuleze acuzații penale pe baza operei digitale din 2021 a artistei și activistei ruse.

Nadya Tolokonnikova, co-fondatoare a colectivului de artă feministă Pussy Riot, este căutată în urma recentei sale expoziții „Putin’s Ashes” de la galeria Jeffrey Deitch din Los Angeles.

Expoziția a marcat debutul celui mai recent videoclip al Pussy Riot, în care Tolokonnikova pune în scenă o ardere ritualică a unui portret de 3 metri înălțime al președintelui rus Vladimir Putin, vizualizând astfel moartea dorită a acestuia.

Artista crede că expoziția cu mesajul său anti-Putin a declanșat noile demersuri ale Rusiei de a o reduce la tăcere, relatează artnet.com.

„Instagramul meu a dispărut și acest nou caz penal a fost anunțat la o săptămână de la expoziție”, a declarat Tolokonnikova într-un comunicat. „Poliția a reținut prieteni și rude”.

Tolokonnikova riscă doi ani de închisoare

Anterior, Tolokonnikova a stat aproximativ doi ani într-un lagăr de muncă după ce a fost condamnată pentru „huliganism” pentru protestul de artă performativă „Punk Prayer” organizat de colectiv în 2012 la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

De data aceasta, ea ar putea fi condamnată la încă doi ani de închisoare, plus la plata unei amenzi de până la 300.000 de ruble (4.000 de dolari), potrivit revistei Rolling Stone.

Includerea artisteipe lista persoanelor căutate de Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a fost raportată pentru prima dată de Pavel Chikov, un avocat rus de renume în domeniul drepturilor omului, pe site-ul de știri independent rus Meduza.

Mediazona, canalul de știri rusesc anti-Putin fondat de Tolokonnikova și de Maria Alioghina, fondatoare Pussy Riot, a identificat ulterior numele ei în baza de date guvernamentală.

Noul dosar penal împotriva artistei citează unul dintre proiectele sale artistice NFT, un desen pe documentele de condamnare a Tolokonnikovei, „Virgin Mary, Please Become A Feminist (2021), despre care autoritățile ruse susțin că „insultă sensibilitățile religioase” prin faptul că o înfățișează în mod evident pe Fecioara Maria sub formă de vulvă. Acest lucru este ilegal, în conformitate cu articolul 148 din Codul penal rus – o infracțiune adăugată în urma condamnării Pussy Riot în 2012. Tolokonnikova îl numește „Articolul Pussy Riot”.

virginmarypleasebecomeafeminist, pussy riot

Pussy Riot, Virgin Mary, Please Become A Feminist (2021)

„Oricare artist cu adevărat politic își riscă siguranța personală de dragul artei sale… Nu este un concept nou pentru mine”, a declarat Tolokonnikova. „Dar este poate prima dată când arta dintr-un FNT este folosită ca dovadă pentru a încerca să arunci pe cineva în închisoare”.

Artista a devenit un adept al NFT-urilor, pe care le-a folosit ca instrument de strângere de fonduri pentru activiști. La doar două zile după startul invaziei ruse în Ucraina în 2022, ea a fondat UkraineDAO, strângând mai mult de 7 milioane de dolari prin vânzarea unui NFT cu steagul ucrainean. Ea continuă să susțină cauza cu un NFT „Putin’s Ashes”, de Shepard Fairey, iar încasările de pe urma acestuia vor fi direcționate către Unitatea de front Bakhmut din Ucraina.