Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Fotografa Atong Atem a câștigat premiul La Prairie, acordat în 2022 pentru prima dată

Fotografa Atong Atem a câștigat premiul La Prairie, acordat în 2022 pentru prima dată

Fotografa Atong Atem a câștigat premiul pentru artă La Prairie pentru femeile australiene, acordat în 2022 pentru prima dată.

Noul premiu în valoare de 80.000 de dolari i-a revenit lui Atem, fostă refugiată a cărei operă este un răspuns la persecuția colonială, pentru autoportretele pline de culoare, relatează The Guardian.

Lucrarea care a făcut-o câștigătoare este „A Yellow Dress, A Bouquet 2022”, o serie de cinci autoportrete în care Atem apare în prim-plan.

Premiul pentru artă are două componente – Art Gallery din New South Wales va plăti 50.000 de dolari pentru lucrările artistei, în general portrete pline de culoare, și va finanța cu 30.000 de dolari o rezidență internațională la Zurich, în iunie, ca Atem să participe la târgul internațional Art Basel.

Lucrările lui Atem – politice, orientate spre gen și rasă

Atong Atem, originară din Sudanul de Sud, este stabilită la Melbourne de la vârsta de 6 ani. A studiat istoria artei, iar în portretele și autoportretele ei face uz de machiaj și costumații pentru un impact vizual plăcut, dar incomod din punct de vedere intelectual. A înțeles că aparatul de fotografiat este o armă și că îl poate folosi pentru a atrage atenția asupra comunității ei.

Despre fotografiile sale spune că sunt „politice, orientate spre gen și rasă, dar ce nu este asa?!”.

Ea este inspirată într-o oarecare măsură de fotograful Hoda Afshar, al cărui portret din 2018 al refugiatului kurd iranian Behrouz Boochani a devenit un potențial simbol pentru politica de solicitare de azil a guvernului australian.

saba and gabby, courtesy of the artist and mars gallery 1

Saba and Gabby; Prin amabilitatea artistei și Mars Gallery

Cea mai cunoscută lucrare a ei de până acum este „Saba and Gabby” din seria „To Be Real”, comandată pentru Immigration Museum din Melbourne în 2020.

Lucrările ei au fost expuse la galeria Messum din Londra, Red Hook Labs din New York, Vogue Fashion Fair de la Milano și la târgul de artă Unseen Amsterdam.

Credit fotografie principală: Atong Atem/ prin amabilitatea Art Gallery of New South Wales, La Prairie Art Award 2022