Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fotografii și alte lucrări Warhol, donate fundației artistului pop care pregătește un nou volum din catalogul raisonné
autoportret cu thomas ammann, warhol, 1979

Fotografii și alte lucrări Warhol, donate fundației artistului pop care pregătește un nou volum din catalogul raisonné

Andy Warhol Foundation for the Visual Arts din New York a primit o arhivă de documente și materiale ce au legătură cu moștenirea lăsată de artistul pop care a fost strânsă de dealerul de artă Thomas Ammann.

Amman, stabilit în Zurich, a început în anii 1970 să adune obiecte și fotografii, lucrări și diverse documente legate de Warhol.

Dealerul de artă a murit în 1993. El era recunoscut pentru că vindea artă impresionistă și modernă, însă uneori se ocupa și de artiști contemporani.

L-a cunoscut pe Warhol în ’70, i-a devenit confident și mecena și i-a dat ideea să conceapă un catalog complet al artei lui. Cu trei luni înainte să își organizeze primul magazin, Thomas Ammann Fine Art, în 1977, Ammann a primit permisiunea să facă asta. El a lucrat pentru acest proiect inclusiv după moartea lui Warhol, în 1987, și până ce a decedat din cauza unor complicații pe fondul infectării cu HIV, în 1993.

A lăsat proiectul neterminat. Sora lui și partnera lui de afaceri, Doris, a colaborat cu Fundația Warhol pentru continuarea proiectului, publicând primele două volume în 2002 și 2004.

Pictură și sculptură, în al șaselea volum al catalogului Warhol

Donația de acum făcută de Thomas and Doris Ammann Foundation va sprijini Fundația Warhol, unic administrator al catalogului, să compileze cel de-al șaselea volum al proiectului, centrat pe pictura și sculptura lui din perioada 1978 – 1980. Acesta ar urma să fie publicat în 2024.

Fundația Ammann, fondată în 2021, după moartea lui Doris, a început recent să vândă lucrări ce au fost deținute de frați pentru a strânge bani în sprijinul cercetării medicale și educației. O astfel de lucrare a fost „Shot Sage Blue Marilyn” (1964), portret al actriței Marilyn Monroe, care a fost vândută la Christie’s New York, în luna mai, pentru 195 de milioane de dolari, stabilind un nou record pentru artist.

Foto: Thomas Ammann șși Andy Warhol, (c) Andy Warhol Foundation for the Visual Arts