Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fotograful francez JR și Robert De Niro, documentar despre cariera artistică a tatălui cineastului
cannes,,france, ,may,16:,robert,de,niro,attends,the

Fotograful francez JR și Robert De Niro, documentar despre cariera artistică a tatălui cineastului

Fotograful francez JR, cunoscut pentru instalații outdoor și lucrări monumentale de artă stradală, și actorul și regizorul Robert De Niro realizează un documentar despre viața și cariera artistică a tatălui cineastului american.

Festivalul de film Tribeca, co-fondat de Robert De Niro, a încheiat un parteneriat cu Art Basel pentru a aduce în Miami Beach dialoguri exclusive cu artiști emblematici. Astfel, între altele, Robert De Niro și fotograful JR au discutat despre viitorul lor documentar, „The Past Goes Fast”, care urmărește cariera artistică a tatălui lui De Niro prin intermediul operei sale și al jurnalelor private.

JR, fotograful și artistul stradal cunoscut pentru picturile sale murale de mari dimensiuni, este învăluit în mister. Numele complet nu îi este necunoscut și nu a fost vreodată văzut în public fără pălăria neagră și ochelarii de soare.
Robert De Niro, pe de altă parte, este o figură publică a cărei poveste, atât profesională, cât și personală, este bine cunoscută. Actor, producător și regizor, el este implicat în industria cinematografică încă din anii 1960. Este fiul lui Robert De Niro Sr., pictor, și al Virginiei Admiral, pictoriță și poetă – o istorie de familie pe care noul proiect al celor doi o explorează.

Spre deosebire de proiectul lor din 2015, „Ellis”, care a documentat primii ani ai insulei cu același nume prin experiența unui singur imigrant, acest nou documentar este în continuă evoluție. „Abia am început acest proiect acum doi ani și poate continua ani și ani”, a declarat JR în timpul evenimentului, potrivit artnet.com.

Atelierul lui De Niro Sr., păstrat neschimbat de la moartea artistului

Centrul lumii lui De Niro Sr. era atelierul său de artă, care a rămas neatins de la moartea lui, în urmă cu aproximativ 30 de ani. Pereții studioului sunt plini de operele sale de artă, iar mesele sunt ocupate cu jurnalele personale ale artistului, după cum se vedea într-un clip prezentat la Art Basel. „Nu le-am citit”, îi spune De Niro lui JR, arătând spre jurnale. În schimb, actorul îl încurajează pe francez să răsfoiască paginile și să le citească cu voce tare.

„Am trecut prin acele jurnale. Sunt atât de multe lucruri acolo. Sunt atât de profunde; este ca și cum ai citi ceva de la un artist care se lupta mult cu stima de sine și cu recunoașterea”, a împărtășit JR la eveniment. „Simt multă singurătate în el. Și, ca să fiu sincer, o putem citi prin intermediul jurnalelor”.
În copilărie, De Niro nu a știut că tatăl lui era homosexual și că ducea o luptă interioară privind identitatea sa. După spusele lui, jurnalele i-au permis să vadă alte dimensiuni ale unui tată pe care l-a descris ca „preocupat de el însuși” și nu la fel de sociabil cum erau alți artiști.

Pentru a încerca să îl lege emoțional pe De Niro cu istoria familiei lui, JR l-a implicat într-o serie de secvențe simbolice. De exemplu, în clip, lui De Niro i se cere să țină un print de mari dimensiuni care îl înfățișează pe tatăl său, în stilul caracteristic al lui JR. Actorul așază apoi lucrarea pe un câmp, înainte de a se întinde deasupra ei, la indicațiile lui JR.

La rândul său, De Niro a evidențiat modul în care obiectele din viața tatălui său i-au permis să împărtășească moștenirea cu generațiile viitoare. Studioul lui De Niro Sr., a spus el, a fost „lăsat exact așa cum era pentru că pur și simplu nu am vrut să mă ating de el. În mintea mea, mă gândeam la copiii mei care nu prea l-au văzut. Am vrut ca ei să știe ce mare artist a fost pentru mine și un artist autentic”.

Introspecție a familiei

Fotografiile lui De Niro Sr. au fost de asemenea o modalitate pentru actor de a se întoarce în amintirile sale. „Mi-aș fi dorit să am mai multe fotografii totuși când eram mai tânăr. Aveam un prieten care avea mereu un aparat foto cu el și făcea poze până la enervare. Acum, am aceste fotografii și mă bucur foarte mult că le-a făcut”, a mai spus el.

„Nu este nimic confortabil în a privi în urmă, în a privi la familiile noastre, în a privi povestea părinților noștri, despre lucruri pe care nu ar trebui să le știm”, a adăugat JR, înainte de a se adresa lui De Niro: „Am făcut proiecte cu grupuri și cu comunități în anumite locuri. Dar tu m-ai făcut să fac ceva ce nu mai făcusem până atunci… să merg să văd în interiorul nostru”.