Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Frida Escobedo, prima femeie arhitect care proiectează o aripă a Metropolitan Museum of Art

Frida Escobedo, prima femeie arhitect care proiectează o aripă a Metropolitan Museum of Art

Frida Escobedo este prima femeie arhitect care proiectează o aripă a Metropolitan Museum of Art (Met), a anunțat instituția.

Mult-așteptata aripă de artă modernă și contemporană a Met este acum mai aproape de realitate, după ce muzeul a făcut anunțul că arhitecta în vârstă de 42 de ani va fi cea care o va proiecta.

Max Hollein, directorul Met, a spus într-un comunicat emis pe 14 martie că Escobedo, al cărei birou e stabilit în Ciudad de Mexico, este „un arhiect remarcabil al timpului nostru”.

Noua aripă pentru arta modernă și contemporană este așteptat să coste 500 de milioane de dolari și va purta numele Oscar L. Tang, membru în consiliul Met, și al soției lui, H.M. Agnes Hsu-Tang, care au anunțat la finalul anului trecut că vor dona muzeului 125 de milioane de dolari.

Acesta este cea mai mare donație primită de Met vreodată, iar banii vor fi folosiți pentru aripa anunțată în 2014. Construcția ei a fost amânată în mai multe rânduri, pentru că, aparent, muzeul a întâmpinat dificultăți în a obține fondurile necesare finalizării acesteia.

Noul spațiu va găzdui lucrări semnate de maeștri ai Cubismului doonate către Met de colecționarul Leonard A. Lauder în 2013.

Aripa Tang, spațiu pentru introspecție și conexiune

Frida Escobedo predă la Universitatea Yale, a mai conceput extinderea La Tallera Siqueiros, atelierul David Alfaro Siqueiros din Cuernavaca, Mexic, și, în 2018, la vârsta de 38 de ani, a devenit cea mai tânără persoană care a proiectat Pavilionul arhitectural al Serpentine Galleries.

Nu sunt cunoscute deocamdată variantele de design ale ei pentru Met, însă muzeul a lăsat să se înțeleagă că va fi un spațiu în care se vor intersecta culturi și cronologii diferite.

„Prin spații flexibile pentru galerie, aripa va sublinia interconectivitatea spațiului și timpului și sugerează o narațiune non-cronologică”, au spus reprezentanții muzeului.

Escobedo a transmis: „Met este unul dintre spațiile releevante la nivel global pentru cultură și este o onoare să fiu selectată pentru această istorică reimaginare arhitectonică. Aripa Tang reprezintă o ocazie de a da o nouă viață artei muzeului din secolele 20 și 21, pentru a sărbători noi dinamici pe care le găsim în arta din timpuri, geografii și ideologii diferite, și pentru a dezvălui noi spații pentru introspecție și conexiune cu alții”.

Aripa dedicată operelor moderne și contemporane cuprinde o serie de galerii întinse pe 7.000 de metri pătraţi şi un spaţiu dedicat publicului, după cum a prezentat-o inițial Met.