Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Galeria Arbor.art.room găzduiește o expoziție de artă cu vânzare, în sprijinul artiștilor ucraineni

Galeria Arbor.art.room găzduiește o expoziție de artă cu vânzare, în sprijinul artiștilor ucraineni

Galeria Arbor.art.room susține artiștii ucraineni și a organizat o expoziție intitulată „Suflet rănit. Olga Kovtun”, curatoriată de Victoria Nagy Vajda, în care sunt incluse reproduceri digitale ale lucrărilor artistei ucrainene ce pot fi achiziționate pe 2 și 3 aprilie 2022, în intervalul orar 14.00 – 20.00.

spring.2012.canvas.oil.800x600mm resized

După o lună de război, multe artiste din Ucraina și-au găsit refugiu în Europa, lăsându-și în urmă iubiții, tații, frații, prietenii și atelierele de artă. Aceasta este și povestea Olgăi Kovtun, care și-au luat fiica și a fugit din fața ofensivei militare rusești. „Prieteni, mulți dintre voi m-au întrebat cum ar putea să-mi cumpere lucrările. Totul a rămas în Ucraina. Și cel puțin deocamdată nu am materiale ca să continuu să pictez. Dacă doriți să ne susțineți pe mine și pe fiica mea, puteți cumpăra fișiere digitale ale lucrărilor mele. Vă voi fi extrem de recunoscătoare… Slavă Ucrainei! Victoria va fi a noastră. Slavă armatei ucrainene!”, spune artista.

Veniturile obținute vor fi împărțite cu Uniunea Națională a Artiștilor din Ucraina

Chiar și simplul gest de a vizita expoziția are, implicit, o valoare simbolică. Veniturile obținute din vânzări și donații vor ajunge în întregime la Olga Kovtun, care le va împărți cu Uniunea Națională a Artiștilor din Ucraina pentru a ajuta și alți creatori ucraineni, conform apelului de susținere lansat de președintele Uniunii, Konstantin Chernyavsky, pe 11 martie 2022.

lifetree.2020.canvas oil.800x600mm resize

Olga Kovtun (n. 1983) este o artistă plastică din Kiev, în prezent refugiată cu fiica ei în Muntenegru. A absolvit Academia Națională de Arte Vizuale din Kiev în 2008. Artista deține mai multe premii, printre care Bursa Prezidențială pentru activitatea artistică (2012), Premiul Kiev pentru Artă (2015) și distincția Artist de Onoare al Ucrainei (2020). Olga Kovtun a participat la numeroase expoziții în Ucraina și în străinătate, iar lucrările ei se află în colecții private și publice din Ucraina, Polonia, Germania, Franța, Spania, Insula, SUA, Georgia și Rusia.

imagine facebook olga kovtun

Olga Kovtun

Artista este interesată de iconografie, de pictura monumentală și de șevalet. Stilul ei amintește de tehnicile iconografiei baroce și ale picturii flamande.

„Arta, pentru mine, este viață. Un spațiu interior, profund intim. Fără granițe între lumea interioară și cea exterioară. Fără intrare, nici ieșire. Totul există într-un singur moment pe hârtie. Aceasta este o simfonie extraordinară, care mă duce spre o lume surprinzătoare, uluitoare. Un joc interesant, frumos”, afirmă Olga Kovtun.

Lucrările imprimate care sunt scoase la vânzare au cea mai înaltă calitate au dimensiunile originale ale tablourilor,  redând fidel culorile și calitățile artistice. Prețurile variază între 250 de lei, pentru un poster de dimensiune mică, și 550 de lei pentru un poster de dimensiune mare.

Expoziția cu vânzare „Suflet rănit. Olga Kovtun” este organizată în spațiul Arbor.art.room din strada Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București.

Credit foto: Arbor.art.room