Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Galeriile Uffizi au dat în judecată compania Jean Paul Gaultier pentru că a folosit „Nașterea lui Venus” într-o colecție capsulă
Galeriile Uffizi, Florenţa, ilustraţie, Curatorial

Galeriile Uffizi au dat în judecată compania Jean Paul Gaultier pentru că a folosit „Nașterea lui Venus” într-o colecție capsulă

Reprezentanții Galeriilor Uffizi din Florența au dat în judecată compania de modă Jean Paul Gaultier pentru utilizarea imaginii picturii „Nașterea lui Venus”, de Sandro Botticelli, într-o colecție capsulă.

Jean Paul Gaultier a vândut obiecte vestimentare decorate cu „Nașterea lui Venus”, una dintre cele mai prețioase opere de artă din colecția Uffizi. Imaginea apare fragmentată sau integral pe o eșarfă, o fustă, un top fără mâneci și pe fața unei perechi de pantaloni.

gaultier, instagram, uffizi

Aceste obiecte fac parte din colecția capsulă „Le Musée” a casei de modă franceze, în care au fost folosite și „Cele trei grații”, de Peter Paul Rubens, tablou din colecția Muzeului Prado, și „Creazione di Adamo”, de Michelangelo, pictată de Michelangelo pe tavanul Capelei Sixtine.

gaultier, instagram

Casa de modă a precizat, scrie Artnet News, că speră să creeze „un triptic pastelat contrastant ca odă adusă Renașterii”.

Notificarea oficială a Uffizi, ignorată de Jean Paul Gaultier

Momentan nu este cunoscut dacă reprezentanții Prado și ai Capelei Sixtine vor contesta în vreun fel utilizarea operelor de către celebra marcă de modă, însă cei ai Uffizi au transmis săptămâna aceasta într-un comunicat faptul că departamentul juridic al galeriilor a trimis către Jean Paul Gaultier o scrisoare de notificare oficială în luna aprilie. Era cerut atunci să scoată de pe piață linia vestimentară sau să contacteze instituția pentru un acord comercial care ar fi „remediat abuzul comis”.

Galeriile Uffizi au deschis proces după ce scrisoarea a fost ignorată. Casa de modă nu a făcut momentan vreun comentariu.

Gaultier, care a mai folosit imaginea lui „Venus” în colecția „S/S” din 1995, a înlăturat de pe site obiectele vestimentare. Postările sunt încă disponibile pe contul de Instagram al companiei.

Codul Patrimoniului Cultural al Italiei 

Deși lucrarea de artă pictată în anii 1480 reprezintă domeniu public, fără copyright, Codul Patrimoniului Cultural al Italiei protejează bunurile față de utilizarea în scop comercial.

Potrivit codului, este nevoie de autorizare pentru folosirea imaginilor cu proprietăți culturale publice italiene și de asemenea trebuie plătită o taxă de licență.

Cazuri similare 

Un caz similar a fost disputat anul trecut, când Pornhub a folosit „Nașterea lui Venus” pentru un ghid online pentru arta erotică din muzee. Compania a răspuns rapid scrisorii de notificare și a înlăturat orice referință de pe site-ul său.

„David” al lui Michelangelo, care se află în colecția Galeriei Accademia din Florența, a fost un alt subiect în mai multe procese – cel mai controversat, deschis în 2014, după ce imaginea sculpturii a fost folosită de ArmaLite, companie americană de producție de armament, într-o reclamă în care David apărea ținând o pușcă.