Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Geniul lui Fragonard – descoperit după restaurarea lucrării sale, “Leagănul”

Geniul lui Fragonard – descoperit după restaurarea lucrării sale, “Leagănul”

Un amplu proces de conservare şi restaurare a uneia dintre cele mai preţuite lucrări de operă plastică franceză, “Leagănul”, a fost o revelaţie cu privire la geniul creatorului său, Jean-Honoré Fragonard, relatează The Guardian.

Fragonard a creat pictura în 1767, perioadă în care mulţi contemporani au ridicat din sprânceană, privind ilustrarea îndrăzneaţă a unei tinere care, când se dă în leagăn, dezvăluie puţin din lenjeria sa.

Pictura, care este deseori descrisă drept “cea mai ilustrativă lucrare a mişcării rococo” va fi expusă la Wallace Collection săptămâna aceasta, după ce un strat de lac vechi de 100 de ani a fost îndepărtat de pe operă.

Această intervenţie a dat o nouă viaţă picturii – expresia facială a tinerei, textura rochiei sale şi vegetaţia din jurul ei apar mult mai vii decât înainte.

Mai mult, analiza a arătat că Fragonard, spre deosebire de colegii săi, nu a folosit schiţe sau desene înainte de a aplica straturile de culoare, ci a pictat direct tabloul, pe pânză.

“Dispariţia stratului de lac a făcut ca pictura să învie, este complet transformată. Măiestria tehnică a lui Fragonard este din nou expusă, de data asta cu nişte contraste de culoare curajoase care au fost reînnoite şi detalii mici care acum sunt puse în lumină”, a afirmat Yuriko Jackall, curatoare a secţiei de pictură franceză la Wallace Collection.

Credit foto: The Wallace Collection via The Guardian