Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grafică, poezie și video în expoziție Laura Partin, la Borderline Art Space
afis laura partin expozitie

Grafică, poezie și video în expoziție Laura Partin, la Borderline Art Space

Expoziția de grafică, poezie și video „Forest Creatures” a artistei Laura Partin va fi vernisată pe 12 aprilie, la Borderline Art Space din Iași.

Curatoriată de Simona Vilău, expoziția poate fi vizitată între 13 și 17 aprilie, între orele 15:00 și 19:00, apoi cu rezervare prin telefon, până pe 11 mai 2023.

Simona Vilău a transmis: „Fiind un proiect deopotrivă trăit și imaginat, «Forest Creatures» cuprinde lucrări de grafică, poezie și video într-o vecinătate aparent incompatibilă. Vecinătatea a apărut în mod natural, în timpul lucrului. Formată ca graficiană la Iași, într-o școală cu respect pentru desen, Laura Partin simte nevoia să se perfecționeze, să își extindă aria de interes pentru medii și să experimenteze mereu alte feluri de a crea. Artista mizează pe diferența între lucrul din atelier și intimitatea lui și lucrarea finită, expoziția, mesajul. De asemenea, mizează pe forțele complementare ce survin din text și din lucrul cu camera, alte două medii la care a apelat în realizarea acestui proiect”.

Pandemia a ajutat-o să își reformuleze obiectivele și să propună aceeași temă tratată cu ajutorul a patru medii diferite: desenul cu note ilustrative, magico-poetice, video -performance-ul cu temă ecologică, poezia feministă cuprinsă deja într-un volum publicat de editura frACTalia și lucrul teoretic la proiect, cu notații explicative și referințe autobiografice.

Curatoarea mai explică: „Expoziția este un concentrat ambițios de stări, tehnici și amintiri, pe care vocile actrițelor Cabiria Morgenstern și Alice Monica Marinescu le fixează, iar experiența expozițională este proiectată în așa fel încât să egaleze o imersiune cinematografică”.

Scurtă biografie Laura Partin

Laura Partin este o artistă contemporană stabilită în București care explorează tehnici de desen precum creionul pe hârtie, acuarela și tușul chinezesc pe pânză, precum și performance-ul (uneori participativ), instalația sau arta video.

Născută în Iași, în 1986, a studiat arte plastice și teoria artei, la Universitatea „George Enescu”. Între 2012 și 2014, a fost bursieră în domeniul artelor plastice la Institutul Cultural Român de la Veneția. În 2021, a obținut un doctorat în Arte Plastice la Universitatea Paris 8.

De-a lungul anilor, a abordat subiecte precum stereotipurile de gen, condiția muncitorilor migranți și concepte din psihologia socială precum disonanța cognitivă sau teoria managementului terorii.

Cel mai recent proiect al ei, „Sfratto/Eviction”, expus la Roma în 2020, a încorporat un videoclip și o serie de desene despre evacuarea familiilor de romi din casele lor din România între 2010 și 2020. În contextul pandemiei, a devenit interesată de potențialul multimedia-performativ al poeziei feministe contemporane și de timpul petrecut în natură ca formă de vindecare introspectivă.