Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Icoane pictate pe cutii de muniție de doi artiști ucraineni, expuse la București
icoane, cutii munitie

Icoane pictate pe cutii de muniție de doi artiști ucraineni, expuse la București

Icoane pictate pe cutii de muniție de doi artiști ucraineni sunt prezentate într-o expoziție unicat ce va fi vernisată în Sala Media a Muzeului Național al Țăranului Român pe 18 octombrie.

Artiștii ucraineni Oleksandr Klymenko și Sonia Atlantova au început să picteze icoane pe cutii de muniție în 2014, ca răspuns la prima agresiune militară a Rusiei asupra Ucrainei – anexarea Peninsulei Crimeea.

Proiectul aduce laolaltă două lucruri la prima vedere imposibil de unit: icoana și cutia de muniție, moartea și viața. „Prin lucrările noastre vrem să transformăm moartea, al cărei simbol este cutia de muniție, în viață, în cultura ucraineană simbolizată în mod tradițional de icoană”, spune Klymenko.

Colecția prezentată la București va include și lucrări mai noi, inclusiv icoane create de Klymenko în timpul șederii sale pe front în august 2022, în timpul actualei invazii a Rusiei asupra Ucrainei.

Expoziție cu scop caritabil

Scopul principal al artiștilor ucraineni este de a vinde icoanele, suma strânsă urmând să fie donată oamenilor afectați de război, dar mai ales pentru a veni în ajutor primului spital voluntar mobil din Ucraina, unde, din 2014 până în prezent, au fost tratați mai mult de 60.000 de pacienți. Conform declarațiilor lui Klymenko, 97% din costurile de funcționare ale spitalului au fost acoperite din vânzarea icoanelor.

Icoanele prezentate în expoziție călătoresc prin toată lumea, până în prezent fiind expuse în 15 țări și în zeci de locuri, inclusiv la Parlamentul European și la Muzeul Național din Vilnius.

Vernisajul din 18 octombrie va avea loc cu participarea autorilor lucrărilor.

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 13 noiembrie 2022, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Accesul este liber.