Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ilustrație feminină spaniolă contemporană, la House of European Institutes din Timișoara
ilustratie spaniola, colaj

Ilustrație feminină spaniolă contemporană, la House of European Institutes din Timișoara

Expoziția „ILUSTRAD/AS. O privire asupra creaţiei feminine în ilustraţia spaniolă contemporană”, organizată la începutul verii în Capitală de Institutul Cervantes din București, ajunge pe 16 august la HEI – House of European Institutes din Timișoara.

Douăsprezece artiste de renume internațional din Spania și Chile sunt reunite în această antologie a ilustrației recente care este curatoriată de Matilde Rodríguez și care va putea fi văzută până pe 1 septembrie.

Printre ele se află chilianca Luisa Rivera și spaniolele Sonia Pulido, Maria Hesse, Helena Perez Garcia şi Lara Lars. Expoziţia îşi propune să se concentreze pe lucrările cele mai libere, creative şi personale ale ilustratoarelor selectate, precum şi să exploreze diferitele formate şi tehnici cu care acestea lucrează: serigrafie, colaje, ceramică, animaţie, risografie, desen digital și sculptură.

Vernisajul are loc pe 16 august, începând cu ora 18:00, în prezența curatoarei proiectului, Matilde Rodríguez, și a directorului Institutului Cervantes din București, Jorge Jiménez–Zumalacárregui.

Ilustraţia de carte este una dintre cele mai imaginative ramuri ale creaţiei vizuale şi trăieşte, în acest moment, în Spania, un moment de glorie în care munca ilustratorilor şi, mai ales, a ilustratoarelor este recunoscută atât din punct de vedere profesional, cât şi artistic.

Avangardă, creativitate, profesionalism şi diversitate

Matilde Rodríguez spune despre expoziţie: „Este o antologie care, dintr-un punct de vedere mai amplu, reflectă asupra emoţiilor, identităţii şi relaţiei noastre cu lumea, prilejuind reprezentarea lumii din jurul nostru prin lucrări care ascund o critică subtilă şi tăioasă a societăţii contemporane. ILUSTRAD/AS înseamnă avangardă, creativitate, profesionalism şi diversitate. Douăsprezece artiste ce reprezintă, de fapt, mult mai multe creatoare pe scena artistică şi culturală actuală în care femeile se remarcă prin calitate şi profesionalism. Artiste care au creat tendinţe, care au venit pentru a rămâne şi care au încă multe de spus, de desenat, de împărtăşit, de revendicat. Pentru că viitorul ilustraţiei este şi unul feminin”.

Artistele prezente în expoziție sunt Bea Lema, Helena Perez Garcia, Iria do Castelo, Iria Fafian, Lara Lars, Luisa Rivera, Malota, Maria Hesse, Nuria Figueiredo, Pelo di Cane, Sara Landeta și Sonia Pulido.

Programul de vizitare este: miercuri – vineri, în intervalul orar 16:00 – 20:00, sâmbătă-duminică, între 11:00 și 20.00. Proiectul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat prin programul Ecouri Europene, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.

HEI – House of European Institutes este un nou centru multicultural din Timișoara, situat în Bastionul Theresia, Galeria 1.