Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Kandinsky, nou record la Londra. Munch, Richter și Picasso, adjudecați
vasili kandinski murnau mit kierche ii

Kandinsky, nou record la Londra. Munch, Richter și Picasso, adjudecați

Lotul vedetă al licitației Sotheby’s Londra din 1 martie a fost „Murnau mit Kirche II”, de Wassily Kandinsky, care, după o avalanșă de oferte, a ajuns la 37,2 milioane de lire sterline, un nou record pentru artist.

Pictura a fost creată în 1910, când Kandinsky a început să treacă de la figurativ la abstracție, croind o nouă cale experimentală în cariera sa deja remarcabilă.

Această pânză a fost returnată recent moștenitorilor proprietarilor originali, Siegbert și Johanna Margarete Stern, care au fost colecționari și membri respectați ai cercului cultural berlinez din anii 1930, avându-i ca egali pe Franz Kafka și Albert Einstein. Odată cu izbucnirea războiului și ocupația nazistă, au fost despărțiți de multe dintre picturile lor atunci când au fugit din Germania.

Licitația de artă modernă și contemporană s-a deschis în fața unei săli pline, colecționarii adunându-se să liciteze pentru lucrări de calitate muzeală, multe dintre acestea apărând la licitație pentru prima dată în ultimele decenii.

Un alt tablou recent restituit oferit în cadrul vânzării a fost enigmaticul „Dance on the Beach”, lucrare monumentală a lui Edvard Munch, vândut pentru 16,9 milioane de lire sterline. Lucrarea cu lățimea de 4 metri, care explorează dragostea, viața și moartea pe fiordul Oslo, nu mai fusese scoasă la licitație de nouă decenii.

edvard munch dance on the beach, sothebys

Dance on the Beach, Edvard Munch

„Absktraktes Bild” (1986) a lui Gerhard Richter scoasă la vânzare aici este una dintre cele opt astfel de lucrări de amploare dramatică aflate încă în mâini private, majoritatea aflându-se în colecții prestigioase precum Staatsgalerie Stuttgart și Muzeul de Arte Frumoase din Montreal. Această lucrare monumentală a fost vândută pentru 24,1 milioane de lire sterline.

gerhard richter, sothebys

Absktraktes Bild, de Gerhard Richter

Portrete de Freud și Picasso

Un portret intim și profund meditativ făcut de Lucian Freud fiicei Isobel, intitula „Ib Reading”, a fost vândut cu 17 milioane de lire sterline. Aflată la debutul său în licitație, lucrarea demonstrează măiestria lui Freud în ceea ce privește portretul cu o singură figură și evocă reprezentările clasice din istoria artei ale femeilor care citesc.

i reading, lucian freud, sothebys

Ib Reading, de Lucian Freud

Fillette au bateau, Maya”, de Pablo Picasso, un portret al fiicei artistului, a obținut 18 milioane de lire sterline. Această lucrare a fost pictată în 1938, la scurt timp după ce Picasso a terminat „Guernica”, și surprinde fericirea pe care Maya a adus-o în viața lui Picasso în această perioadă dificilă a vieții sale.

maya portret, picasso, sothebys

Fillette au bateau, Maya, de Pablo Picasso

Alte rezultate notabile ale serii au fost înregistrate de „Untitled (Out of your mind)” și „Untitled (In your face)”, două lucrări de Barbara Kruger care, proaspăt intrate pe piață, au fost vândute cu 889.000 de lire sterline, și capodopera de abstracție geometrică „Rythme circulaire” a lui Robert Delaunay, aflată cândva în colecția lui Solomon R. Guggenheim, care a ajuns la 7,1 milioane de lire sterline – un nou record pentru artist.

Vânzarea din 1 martie de la Londra a atins un total combinat de 172,6 milioane de lire sterline/ 208,2 milioane de dolari.

Credit foto: Sotheby’s