Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portret realizat de Picasso fiicei sale Maya, licitat în premieră după aproximativ 25 de ani
maya portret, picasso, sothebys

Portret realizat de Picasso fiicei sale Maya, licitat în premieră după aproximativ 25 de ani

Un portret realizat cu tandrețe de Pablo Picasso fiicei sale Maya va fi licitat în premieră după aproximativ 25 de ani, la Sotheby’s Londra. Pictura, fostă proprietate a lui Gianni Versace, este scoasă la vânzare pe 1 martie cu o estimare de 15-20 de milioane de dolari.

Acesta este primul portret al Mayei realizat de Picasso care apare la licitație din 1999 încoace.

Maya, născută în secret de marea dragoste a lui Picasso

Femeile din viața lui Picasso au fost întotdeauna în centrul operei artistului. Pe 5 septembrie 1935, o nouă muză și-a făcut apariție – fiica Maya, numită María de la Conceptión după sora lui Picasso și născută în secret în timp ce pictorul era căsătorit cu prima sa soție, fosta balerină Olga Khokhlova.

Fiică a marii sale iubiri, Marie-Thérèse Walter, Maya avea să se dovedească a fi o sursă imensă de fericire pentru Picasso. Nașterea ei a coincis cu o criză personală pe care Picasso a numit-o mai târziu „cea mai rea perioadă a vieții sale”. Un lung divorț cu Olga și pierderea proprietății sale dragi, Château de Boisgeloup, în combinație cu situația politică din ce în ce mai gravă din Europa și cu sentimentul tot mai profund al iminenței războiului l-au copleșit pe artist, care a timp de un an nu a pictat.

Portretele Mayei, cea mai importantă serie dedicată de Picasso unuia dintre copiii lui

Între ianuarie 1938 și noiembrie 1939, Pablo Picasso a pictat paisprezece portrete ale Mayei – cea mai importantă serie pe care el a dedicat-o unuia dintre copiii săi.

Una dintre cele mai jucăușe și mai îndrăznețe reprezentări ale fiicei lui va apărea acum la licitație pentru prima dată în mai bine de 20 de ani.

Estimată la 15 – 20 de milioane de dolari (12 – 18 milioane de lire sterline), „Fillette au bateau (Maya)” va fi oferită în cadrul licitației moderne și contemporane Sotheby’s Modern & Contemporary Evening Auction din Londra, pe 1 martie 2023.

Păstrat de Picasso până la moartea sa, în 1973, tabloul a fost ulterior deținut de Gianni Versace, înainte de a fi vândut de Sotheby’s la Londra în 1999, ca parte a colecției de 25 de lucrări ale regretatului creator de modă.

Reapariția sa pe piață coincide cu trecerea în neființă a Mayei Ruiz-Picasso, la 20 decembrie 2022, la vârsta de 87 de ani.

Lucrarea va fi expusă la Sotheby’s Hong Kong (5 – 7 februarie), New York (11 – 15 februarie) și Londra (22 februarie – 1 martie).