Lucrări de Matisse, Frida Kahlo și Robert Capa sunt domeniu public
Lucrări de Henri Matisse, Frida Kahlo și Robert Capa, artiști decedați în 1954, precum și romane ca „Adio arme/ A Farewell to Arms” al lui Ernest Hemingway și „Zgomotul și furia/ The Sound and the Fury” al lui William Faulkner, publicate în 1929, au devenit domeniu public la 1 ianuarie 2025. Tintin și Popeye intră de asemenea în domeniul public, deoarece Hergé și E. C. Segar au publicat pentru prima dată opere care implică aceste personaje în 1929.
În fiecare an, 1 ianuarie marchează intrarea în domeniul public a unei noi generații de artiști și opere de artă și poartă simbolic numele de Ziua Domeniului Public.
În SUA, Regatul Unit și unele țări europene, inclusiv România, operele cu autor unic beneficiază, în general, de protecția drepturilor de autor pe durata de viață a autorului plus 70 de ani. Cu toate acestea, conform Center for the Public Domain, în SUA, aceste protecții sunt garantate numai dacă opera în cauză nu a fost înregistrată în alt mod la biroul de drepturi de autor sau publicată cu o notificare privind drepturile de autor.
Datorită Copyright Term Extension Act din 1998, operele publicate sau înregistrate înainte de 1978 beneficiază de o perioadă de 95 de ani de drepturi de autor. Multe alte țări, din Asia și Africa și părți ale Uniunii Europene, au un termen de „viață plus 50 de ani” pentru drepturile de autor.
Printre operele de artă notabile care sunt acum în domeniul public se numără „Illumined Pleasures”, „The Accommodations of Desire” și „The Great Masturbator”, de Salvador Dalí, toate publicate în La Révolution surréaliste în 1929 și prezentate într-o expoziție în același an.
Filme, cărți și muzică
Cât privește filmele, se înscriu, între altele, „Blackmail” (r. Alfred Hitchcock) și „Dynamite” (r. Cecil B. DeMille), dar și cărți precum „Cup of Gold” (John Steinbeck), „A Room of One’s Own” (Virginia Woolf), ediția originală germană a „Letters to a Young Poet” (Rainer Maria Rilke), și înregistrarea din 1929 a „Rhapsody in Blue” (George Gershwin), compozițiile „Singin’ in the Rain” (versuri de Arthur Freed, muzică de Nacio Herb Brown) și „Boléro” (Maurice Ravel).
Ce este permis în domeniu public
Center for the Public Domain subliniază că determinarea protecției drepturilor de autor pentru operele individuale de artă vizuală este deosebit de complicată, având în vedere datele de creație și publicare disponibile, uneori contradictorii. Găsirea unui răspuns definitiv necesită consultarea istoricilor de artă și parcurgerea cataloagelor și revistelor epocii.
Lucrările din domeniul public pot fi utilizate în mod liber în diverse scopuri, inclusiv reproducerea, distribuirea, adaptarea și exploatarea comercială. Prin urmare, persoanele și organizațiile au dreptul de a încorpora elemente din aceste opere în propriile creații, fie că este vorba despre exprimare artistică, de scopuri educaționale sau de conservare culturală. Materiile prime ale operelor de artă, cum ar fi imaginile, textele și compozițiile muzicale, pot fi utilizate fără teama de a încălca drepturile de autor. Aceste lucrări pot fi acum partajate, interpretate, reutilizate, reproduse sau eșantionate în mod legal, potrivit euipo.europa.eu.
Foto: Atelierul din La Casa Azul, Coyoacán (Mexic), muzeu dedicat vieții și operei artistei Frida Kahlo