Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Lucrări de Max Ernst şi René Magritte au înregistrat cele mai mari sume de adjudecare în licitaţia Sotheby’s din 17 martie

Lucrări de Max Ernst şi René Magritte au înregistrat cele mai mari sume de adjudecare în licitaţia Sotheby’s din 17 martie

Opera „La plus belle”, de Max Ernst, a fost vândută pentru 2.576.000 de euro, iar „Le viol”, de René Magritte, pentru 1.063.500 de euro, în licitaţia Sotheby’s, dedicată colecţiei „André Mourgues, Alexandre Iolas et ses artistes”.

„La plus belle” este una dintre cele cinci sculpturi monumentale pe care Ernst le-a creat la Huismes, pe Valea Loarei şi cuprinde întregul său univers artistic: verticalitatea, ideea de asamblaj, aluzia la totemuri şi chipul rotund cu trăsăturile simplificate până la extrem. Iniţial, opera a fost concepută în calcar şi Ernst a avut nevoie de peste 600 de ore de muncă pentru a o crea. A fost expusă în premieră în 1968, la Galeria Iolas.

Lucrarea este turnată în bronz, cu patină neagră şi are o înălţime de 180 de centimetri.

„Le viol” este un desen în creion realizat de Magritte în 1951, dar artistul a prezentat mult mai devreme imaginea şocantă. Prima dată a apărut ca pictură în ulei, în 1934, respectiva operă aparţinând fundaţiei Menil din Huston. „Le viol” se înscrie în modul de gândire al suprarealiştilor, care vedeau femeia ca pe obiect al dorinţei, o făptură misteroasă, un fetiş. Titlul dat de Magritte însă anulează conotaţiile erotice.

Lictaţia Sotheby’s din 17 martie a avut vânzări totale de 9.756.170 de euro.

Credit foto: Sotheby’s