Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Luvru și-a exercitat dreptul de preempțiune asupra unei lucrări de François Anguier
paris,,france, ,september,20:,the,louvre,museum,facade,on

Luvru și-a exercitat dreptul de preempțiune asupra unei lucrări de François Anguier

Muzeul Luvru s-a folosit de legile franceze privind patrimoniul pentru a obține o sculptură de teracotă în valoare de 2,6 milioane de euro care a fost scoasă la licitație.

O formă legală rar folosită în Franța a permis Muzeului Luvru să oprească vânzarea unui monument funerar din teracotă din secolul al XVII-lea realizat de artistul francez François Anguier și să preia sculptura în colecția sa, relatează The Art Newspaper.

Este vorba despre dreptul de preempțiune care permite entităților guvernamentale, cum ar fi muzeele, să cumpere bunuri de importanță culturală înainte ca acestea să fie vândute public. Organismele publice precum Louvre nu pot participa la licitații ca cea organizată de casa Osenat din Versailles, care a vândut sculptura lui Anguier pe 18 iunie, iar muzeul „a preluat” vânzarea prin cumpărarea obiectului de la cel care a licitat cel mai mult, indiferent de prețul pe care l-a obținut lucrarea.

Prețul final al sculpturii, o lucrare pregătitoare pentru un monument funerar dedicat lui Jacques de Souvré (1600 – 1670), fost guvernator al provinciei Touraine, a fost de 2,65 milioane de euro (cu tot cu taxe), un record pentru o lucrare a lui Anguier. Valoarea sculpturii a fost estimată inițial la 3 milioane de euro.