Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Marina Abramović, curator la Queen Elizabeth Hall – Performance montat în culise și spații tehnice
abramovic, sean kelly gallery

Marina Abramović, curator la Queen Elizabeth Hall – Performance montat în culise și spații tehnice

Artista Marina Abramović face parte din programul stagiunii toamnă – iarnă 2023 / 2024 anunțat de Southbank Centre, care cuprinde premiere și performance-uri comandate unor artiști influenți și unora emergenți de peste tot din lume.

Programul marchează angajamentul reinnoit pentru spectacol și dans luat de Mark Ball, care conduce ca director artistic centrul multi-artistic din ianuarie 2022, și de Aaron Wright, desemnat șef al departamentului Performance & Dance în aprilie 2023.

Stagiunea cuprinde spectacole nou comisionate, inclusiv o preluare exclusivă a întregului Queen Elizabeth Hall, curatoriată de Marina Abramović și Marina Abramović Institute (MAI), și prima prezentare majoră a (LA)HORDE la Londra, care prezintă premiera britanică a spectacolului „Roommates”, cu un program care cuprinde șase piese și reunește o multitudine de stiluri coregrafice contemporane.

Marina Abramović Institute Takeover

La cererea Southbank Centre, programul Marina Abramović Institute Takeover va folosi toate spațiile din Queen Elizabeth Hall pentru a prezenta spectacole de lungă durată în perioada 4 – 8 octombrie. Pentru prima dată, artiștii vor susține spectacole în cabinele de garderobă, camerele verzi, spațiile tehnice și foaierul, precum și în Queen Elizabeth Hall Auditorium și Purcell Room, oferind publicului acces special în spațiile din culise pentru a urmări o gamă unică de spectacole curatoriate de Abramović și MAI. Printre interpreți se numără Collective Absentia, Carla Adra, Paula Garcia, Carlos Martiel, Yiannis Pappas, Paul Setúbal și Despina Zacharopoulou.

Marina Abramović va participa pe 4 octombrie și pe 8 octombrie, dar va fi prezentă și în diverse alte momente pe parcursul Takeover.

Artista spune: „Spectacolele de lungă durată sunt una dintre cele mai efemere, unice, dificile, solicitante și transformatoare opere de artă din zilele noastre. Institutul meu, Marina Abramović Institute, va prezenta viziuni foarte diferite asupra acestui mediu. Sunt pasionată de extinderea dincolo de propria mea practică, sprijinind alți artiști de performance prin acest proiect. MAI așteaptă cu nerăbdare să ocupe toate spațiile din clădirea Queen Elizabeth Hall a Southbank Centre din Londra. Publicul va fi invitat nu doar să fie un simplu observator, ci și să participe activ”.

A Visual Biography by Marina Abramović with Katya Tylevich

Pe lângă Takeover, Marina Abramović își va prezenta în exclusivitate noua carte – „Marina Abramović: A Visual Biography by Marina Abramović with Katya Tylevich”, în cadrul programului de literatură din Queen Elizabeth Hall, pe 1 octombrie. Combinând interviuri inedite, imagini nemaivăzute din arhivele personale ale Marinei Abramović, biografia creează un peisaj vizual al vieții sale personale și artistice.

Programul Southbank Centre dedicat operei lui Abramović are loc la scurt timp după deschiderea expoziției Marina Abramović la Royal Academy of Arts, în septembrie, și înainte de premiera spectacolului „7 Deaths of Maria Callas” de la English National Opera, în noiembrie.

Între spectacolele din sezon se află mult așteptatul debut londonez al artiștilor brazilieni de renume internațional Alice Ripoll și Cia Suave cu noul lor spectacol „Zona Franca”. Lucrarea prezintă elemente de contact dance, Afrohouse, Sabala, TikTok și dansuri din nordul și nord-estul Braziliei, cum ar fi Pisadinha și Brega Funk.