Masca mortuară a lui Egon Schiele, vândută la un preț de 10 ori mai mare față de estimare
Masca mortuară a lui Egon Schiele – un mulaj din bronz al feței celebrului expresionist austriac, realizat la scurt timp după moartea sa – a fost vândută la Sloane Street Auctions pentru 19.000 de lire sterline (24.600 de dolari). Rezultatul a fost de 10 ori mai mare decât estimarea de pre-vânzare a măștii.
Masca mortuară a lui Egon Schiele (1918) a fost realizată de sculptorul austriac Gustinus Ambrosi la două zile după ce Schiele a murit de gripă spaniolă în 1918. Ambrosi a văzut sicriul lui Schiele și a făcut o matriță din ipsos pentru masca mortuară din bronz. Sculptorul a realizat patru exemplare, dintre care a dăruit trei editorului Richard Lanyi, criticului de artă Arthur Rossler și mamei lui Schiele. Ambrosi și Schiele au reprezentat ulterior Austria la Bienala de la Roma din 1925, deși cei doi artiști nu s-au întâlnit niciodată în viață.
Stil distinctiv de portret
Schiele, născut în 1890, a fost îndrumat de Gustav Klimt după ce a renunțat la Kunstgewerbeschule (Școala de Arte Aplicate) din Viena. Primele sale lucrări au preluat stilul mentorului său. Ulterior, Schiele a dezvoltat un stil distinctiv de portret caracterizat prin figuri fluide, alungite, care erau adesea nud. El folosea cel mai des o tehnică de desen continuu, redând subiectele sale cu o singură linie neîntreruptă.
Artistul a evitat recrutarea pentru Primul Război Mondial timp de aproape un an, dar a fost recrutat în 1915. În 1917, s-a întors la Viena, unde a produs noi lucrări până la moartea sa la vârsta de 28 de ani, în octombrie 1918.
În timpul vieții sale, Schiele și-a expus lucrările în întreaga Europă, inclusiv la Dresda, Germania, Zürich și Praga. Cu puțin timp înainte de moartea sa, a fost invitat să participe la cea de-a 49-a expoziție a Secession-ului din Viena, prezentând 50 dintre lucrările sale și creând afișul expoziției.
În prezent, cele mai mari colecții ale lucrărilor sale se află la Muzeul Leopold din Viena, Muzeul Egon Schiele din Tulln, Austria, și Osterreichische Galerie Belvedere din Viena.
Foto credit: Sloane Street Auctions