Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
„Mâzgălituri/ Schiţe. De la Leonardo da Vinci la Cy Twombly” – expoziţie la Villa Medici

„Mâzgălituri/ Schiţe. De la Leonardo da Vinci la Cy Twombly” – expoziţie la Villa Medici

Procesul creativ al unor mari artişti precum da Vinci, Tiţian și Picasso este ilustrat în expoziţia „Mâzgălituri/ Schiţe. De la Leonardo da Vinci la Cy Twombly” („Gribouillage / Scarabocchio. Da Leonardo da Vinci a Cy Twombly”), deschisă la Villa Medici din Roma.

Potrivit organizatorilor, evenimentul de la Roma este complementar cu o expoziţie ce va fi deschisă la Beaux-Arts din Paris, între 19 octombrie şi 15 ianuarie.

În total, sunt prezentate publicului peste 300 de opere originale, de la Renaştere până la perioada modernă. Acestea arată faţa nevăzută a procesului creativ – schiţele şi mâzgăliturile realizate de maeştri în timp ce căutau o voce pentru operele pe care urmau să le creeze.

În perioada Renaşterii, pictorii încercau să se elibereze de constrângerile tehnice ale epocii şi practicau desenul liber, ilustrând forme asemănătoare celor create de copii. Mai târziu, Picasso mărturisea că i-a luat o viaţă să ajungă să deseneze ca un copil mic. Michelangelo se distra desenând omuleţi din liniuţe pe tencuiala caselor florentine.

Astfel, expoziţia invită vizitatorii să vadă dincolo de capodopere, să se uite în spatele pânzelor, pe pereţii studiourilor, pe marginile carneţelelor de notiţe sau sub bucăţile de frescă, unde au fost ascunse fanteziile desenate ale creatorilor.

Printre artiştii al căror proces creativ a fost dezvăluit astfel se numără Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tiţian, Picasso, Dubuffet, Henri Michaux, Helen Levitt, Cy Twombly sau Basquiat.

Mai mult, cei de la France-Presse scriu că vizitatorii pot crea propriile schiţe şi mâzgălituri, într-o cameră special amenajată, unde li se oferă inclusiv bucăţi de cretă. În contextul conflictului Rusia-Ucraina, unii vizitatori au ales să lase în urmă mesaje de pace, care îndeamnă la încheierea războiului, mai notează AFP.

Expoziţia de la Villa Medici este deschisă până pe 22 mai.

Credit foto: villamedici.it