Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Memorialul Ivan Patzaichin, cu șase lucrări de artă, inaugurat în 2023 
columna virgil scripcariu, ansamblu memorial ivan patzaichin

Memorialul Ivan Patzaichin, cu șase lucrări de artă, inaugurat în 2023 

Ansamblul memorial Ivan Patzaichin, care va cuprinde lucrări create de Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan și Gyárfás Oláh, va fi finalizat în cursul acestui an și va fi inaugurat, pe faleza ce poartă numele regretatului sportiv olimpic, în timpul festivalului omonim, la începutul lunii septembrie.

Amplasat la capătul falezei către Sulina, memorialul va deveni un obiectiv turistic și cultural al orașului, beneficiind de lucrări de artă ale unor artiști care l-au cunoscut îndeaproape pe Ivan Patzaichin (1949 – 2021).

„Columna” lui Scripcariu, piesa centrală a memorialului

Piesa centrală a memorialului va fi „Columna” (operă a lui Virgil Scripcariu), care, cu cele 54 de pagăi ale sale, va reprezenta cursele istorice ale lui Ivan, dar va aminti și toți campionii Deltei ce s-au inspirat și sprijinit unii pe alții.

inima asezata teodor graur, ansamblu memorial ivan patzaichin

„Inima așezată”, Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin

Alături de aceasta vor sta „Metopa” (operă a lui Mircea Cantor, ce va ilustra scene-cheie din viața lui Ivan Patzaichin), „Inima așezată” și „Val oprit” (lucrări ale lui Teodor Graur ce exprimă dragostea și dorul față de marele dispărut), „Fântâna” (lucrare a lui Dan Vezentan ce surprinde relația organică a lui Ivan Patzaichin cu apa) și „Grădina” (compoziție a lui Gyárfás Oláh care prezintă relația lui Ivan Patzaichin cu natura, în general, și cu Delta, în special).

Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitectul Teodor Frolu, care i-a fost prieten apropiat și partener în ultimii ani ai lui Ivan Patzaichin.

Construirea ansamblului memorial, aprobată pe 6 februarie

Parteneriatul între Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 pentru construirea ansamblului memorial pentru Ivan Patzaichin, pe faleza ce îi poartă numele, a fost aprobat pe 6 februarie 2023.

„Faptul că memorialul face parte dintr-o abordare mai amplă, care include un întreg traseu, între Tulcea și Mila 23, va încuraja vizitarea Deltei cu o atitudine de responsabilitate și respect pentru valorile acesteia. Deseori l-am auzit pe Ivan spunând că «doar într-o barcă cu vâsle, încet, în ritm de pagaie, poți descoperi adevărata frumusețe a Deltei»”, a afirmat Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea, potrivit unui comunicat remis curatorial.ro.

De cealaltă parte, Ștefan Ilie, primarul Municipiului Tulcea, a completat: „În această toamnă, Tulcea se va îmbogăți cu un nou reper urbanistic, un loc în care ne vom putea întâlni pentru a ne aminti de marele nostru Ivan, cel care și-a pus, cu generozitate, la dispoziția tulcenilor reputația, timpul, energia și talentul de a face lucrurile să se miște. Faleza ne va oferi un spațiu unic, aproape de apă și de inimile noastre, în care să ținem vie povestea vieții lui, dar și să contemplăm frumusețea orașului și să ne mândrim cu lucrări de artă ale unor artiști români de mare valoare”.

Ivona Potzaichin-Rusu a transmis: „Le mulțumesc prietenilor tatălui meu, artiștii și reprezentanții autorităților, care și-au dat mâna fără să ezite în realizarea memorialului și colaborează cu entuziasm și multă rigoare. Dragostea tatălui meu pentru Tulcea, pentru Deltă și pentru natură este aproape palpabilă în proiectul conceput de cei cinci artiști și curatoriat de Teodor Frolu. La toamnă sper să ne revedem pe faleză și tulcenii să aprecieze lucrarea, care este mai mult decât un spațiu de reculegere – este un detaliu al viitorului acestui oraș”.