Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Met a transferat Yemenului proprietatea a două sculpturi vechi de 5.000 de ani
new,york,city, ,jul,17:,in,the,metropolitan,museum

Met a transferat Yemenului proprietatea a două sculpturi vechi de 5.000 de ani

Metropolitan Museum of Art a transferat statului Yemen proprietatea a două sculpturi din piatră care datează din mileniul al treilea înainte de era noastră, dar obiectele vor rămâne, cu titlu de împrumut, la muzeu.

Instituția a anunțat recent transferul de proprietate al celor două piese, după ce analizele de proveniență efectuate de cercetătorii săi au stabilit punctul lor de origine. În luna mai, muzeul a anunțat că a angajat o echipă de patru persoane special dedicată cercetării obiectelor din colecția sa care apar în registre cu lacune privind proprietatea.

Potrivit unui comunicat de presă, muzeul a achiziționat o figură feminină ce stă în picioare, purtând o curea și un colier, în 1999. Aceasta este realizată din gresie. Met a primit în dar un mortar de marmură dreptunghiulară în același an. Cercetătorii au stabilit că ambele obiecte au fost găsite în apropierea orașului Ma’rib din Yemen în 1984 și au aparținut Republicii Yemen.

„Din cauza situației actuale din Yemen, nu este momentul potrivit pentru a returna aceste artefacte în țara noastră natală”, a declarat Mohammed Al-Hadhrami, ambasadorul Republicii Yemen în Statele Unite, într-un comunicat de presă.

Conform unui acord de custodie, muzeul va avea grijă și va expune cele două artefacte din piatră până când Yemenul va dori să le preia. Acest acord este similar cu cele semnate de Yemen cu Muzeul Național de Artă Asiatică al Smithsonian la începutul acestui an, care au servit drept exemplu, precum și cu acordul încheiat cu Victoria & Albert din Londra pentru patru pietre funerare vechi sculptate.