Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ministrul Culturii va cere repatrierea tabloului Pollock, dacă se confirmă autenticitatea și legătura cu România
jackson pollock, bulgaria

Ministrul Culturii va cere repatrierea tabloului Pollock, dacă se confirmă autenticitatea și legătura cu România

Două grupuri de experți bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului Jackson Pollock recent descoperit la Sofia și că există dovezi că acesta ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu, a declarat Lucian Romașcanu,ministrul Culturii.

Ministrul Culturii a precizat că a avut o discuție cu omologul bulgar privind situația tabloului presupus a fi al lui Jackson Pollock.

„În cazul confirmării celor două ipoteze, autenticitatea și legătura cu România, vom demara demersurile necesare, conform dreptului european și internațional, pentru repatrierea respectivei opere de artă”, a mai spus el.

Romașcanu a explicat: „Ministrul Nayden Todorov a revenit cu un mesaj, pentru care i-am mulțumit, în care îmi comunică imposibilitatea furnizării oricăror informații pe perioada desfășurării activității penale. Totuși, am luat act de un interviu al ministrului de interne bulgar, Ivan Dermedzhiev, apărut în presa din țara vecină (bTV), interviu în care afirmă explicit că două grupuri de experți bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului și că există dovezi că acesta ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu”.

Ministrul a subliniat că va aștepta finalizarea anchetei pentru a cere informațiile necesare.

Dedicație pentru Lauren Bacall și semnătura lui Ceaușescu

Pânza, descoperită într-un apartament din Sofia luna trecută, este semnată de artist, dar nu a fost repertoriată în cataloagele de artă.

Bulgaria investighează un potențial tablou necunoscut de către expresionistul abstract american Jackson Pollock. Tabloul are o dedicație pentru actrița Lauren Bacall, o prietenă a pictorului, pentru a 25-a aniversare, pe 16 septembrie 1949.

De asemenea, semnătura dictatorului Nicolae Ceaușescu apare pe spatele tabloului, sugerând că a făcut parte din colecția sa de artă, a asigurat guvernul bulgar.

Lucrarea a fost păstrată în Grecia mai mulți ani înainte de a fi introdusă clandestin în Bulgaria cu scopul de a fi vândută în străinătate. Ministrul bulgar de Interne, Ivan Demerdjiev, a susținut la postul bTV „o autenticitate aproape sigură”. Potrivit experților citați de Parchet, tabloul „răspunde prin stil, tehnică și specific artistic particularităților estetice ale operei lui Jackson Pollock în perioada 1945 – 1950”.

O analiză a compoziției chimice a culorilor – o întrepătrundere de linii roșii și negre pe un fond auriu – a scos la iveală asemănări cu alte pânze, a spus procurorul adjunct Sofia Desislava Petrova, îndemnând totodată la prudență. „Sute de pictori de atunci, precum și falsificatori au folosit aceste culori”, a declarat pentru AFP Vessela Radoeva, de la Galeria Națională de Arte Frumoase. „Ne-am dat cu părerea, dar fără a face comentarii privind autenticitatea pentru că nu este în Bulgaria, unde nu există o colecție publică a pictorului, despre care specialiștii să se poată pronunța definitiv”, a spus ea.

Dacă într-adevăr ar fi o lucrare a lui Pollock, ar putea valora până la 100 de milioane de dolari, în funcție de cota de piață actuală a artistului care s-a născut în 1912 și a murit în 1956, susțin autoritățile.