Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  MNAC: Mai mult de 2.000 de lucrări în valoare de circa 40 de milioane de lei, propuse muzeului spre achiziţie
mnac 10, leviathan, curatorial.ro

MNAC: Mai mult de 2.000 de lucrări în valoare de circa 40 de milioane de lei, propuse muzeului spre achiziţie

Mai mult de 2.000 de lucrări în valoare totală de aproximativ 40 de milioane de lei au fost propuse reprezentanţilor Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC) spre achiziţie.

„În urma încheierii depunerii dosarelor în cadrul sesiunii de achiziții de lucrări de artă pentru colecția MNAC 2022, comisia tehnică a validat dosarele a 392 artiști, care au oferit spre cumpărare 2.348 de lucrări, cu o valoare totală de 39.744.220 de lei”, au transmis reprezentanţii MNAC pe Facebook.

În continuare, activitățile juriului și ale comisiei de negociere se vor desfășura conform calendarului, până la comunicarea publică a listei lucrărilor achiziționate.

Anunţul privind programul de achiziţii, făcut în această vară

La începutul lunii iulie, MNAC a făcut un apel către artişti, anunţând că dispune de 2 milioane de lei, pentru achiziţii de lucrări.

În urmă cu doi ani au fost cumpărate lucrări realizate între 1970 și 2020.

Numărul artistelor achiziționate a fost 40, plus două grupuri cu componentă feminină. Cel mai tânăr artist achiziționat avea vârsta de 23 ani, iar cel mai vârstnic, 85 de ani.

În 2020, au fost înregistrate 477 de aplicații, dintre care au fost selectate 167 de lucrări semnate de 100 de artiști români. Acestora li s-au adăugat 13 lucrări donate de către artiștii achiziționați în semn de solidaritate cu politicile culturale ale MNAC.

Rezultatele acestui efort colectiv au putut fi văzute în expoziția „După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări”.